Sidor

fredag 22 februari 2013

Enkla mjölk- och äggfria napoleonbakelser

Vi har haft all anledning att fira lite på sistone. Jag har fyllt år. OCH lämnat min doktorsavhandling till tryck. Stort! Spikning, d.v.s. offentliggörande av disputationen äger rum den 1 mars, och då ska det bjudas på fika. Disputationen sker den 22 mars. Någon fest kommer jag inte att ha, eftersom jag disputerar i Uppsala men bor i Örebro (krångelfaktor), har två småttingar att ta hand om, och dessutom ska bo hos kompisar med barn. Det brukar vara så att man samlar in ett "festbidrag" från dem man bjuder och beställer maten, men det bär mig emot att inte laga maten själv och dessutom bjuda in till fest och sedan vilja ha betalt av gästerna. Så istället blir det disputationsfika. Ska bli SÅ SKÖNT att få slutspurten på fem års forskning avklarad! MEN, förutom att vi har haft anledning att fira har vi varit sjukt trötta. Jobb, sjuka och ledsna barn varvat med dålig nattsömn och en rad beslut som måste fattas har tärt på krafterna rejält. Därför fick det bli många genvägar när firandefikat skulle göras. Den ambitiösa kan såklart göra egen smördeg.

ENKLA MJÖLK- OCH ÄGGFRIA NAPOLEONBAKELSER
Frysta smördegsplattor (de flesta sorter som finns att köpa är ägg- och mjölkfria!), glutenfria för dem som inte äter gluten (Schär har någon fryst sort som är OK för veggosar)
Strösocker
Äppelmos, hemkokt eller köpt
Vispbar ris- eller sojagrädde (Soyatoo är god, liksom Alpros Airy and creamy), havregrädde funkar säkert om man gillar det bättre
Florsockerglasyr av florsocker och lite vatten eller röd saft om du vill

Tina smördegsplattorna lite. Kavla ut dem så att de blir lite tunnare, stansa eventuellt ut någon snygg form med mått, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Sockra ytan med strösocker. In i ugn, 225 grader, i 15-20 min eller tills plattorna får lite färg (tid beror på hur stora och tjocka plattorna är). Låt kallna. Dela varje platta på mitten så att det blir två tunnare delar. Bred äppelmos på bottendelen och täck med valfritt tjockt lager vispad veggogrädde. Lägg toppdelen (den med sockrad yta) ovanpå. Rör ihop florsocker med lite vatten eller röd saft och bred över om du vill ha en sockerstinn glasyr på. Klart att servera!

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag har rätt nyligen hittat din blogg och även fast jag varken är vegetarian eller vegan så är jag en flitig användare av dina recept. Supergott!
    Bra jobbat med doktorsavhandlingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej själv!
      Tack, vad roligt att du gillar mina recept! Det är extra roligt när man lyckas övertyga ickeveggosar att det går att göra god mat utan kött, ägg och mjölk också;-).
      Kram!

      Radera
  2. Ser smarrigt ut, och festligt för den delen! Ett väldigt bra alternativ med fika, och bra jobbat :)

    Sv: Tack för alla dina tips och råd ang vår nya kost! Vi provar soyaprodukter nu och ska se om det funkar. Hoppas verkligen på det, och även att allergierna växer bort för Elsas del. Kram

    SvaraRadera