Sidor

tisdag 22 februari 2011

Ugnsbakade grönsaker de lux

Kylskåpsrensning! Inte alltid man har nöjet att hitta så många smaskiga saker att stoppa in i ugnen när man är för trött för att laga mat "på riktigt" och har en liten pys som vill vara nära, nära mest hela tiden. Mini-Santosha har varit en riktig liten solstråle de senaste dagarna, men just matlagning är han inte så road av för närvarande. Hans trötta föräldrar försöker göra sitt bästa för att matberedningsproceduren ska bli kort. Och då är ugnsbakat perfekt. Sedan var det som vanligt bråttom att äta, så jag hann inte vänta på att grönsakerna skulle svalna tillräckligt för att inte ryka innan jag tog bilden...

UGNSBAKADE GRÖNSAKER DE LUX
1 kålrot i tärningar
3 morötter i stavar
1 stort blomkålshuvud i buketter
8 halverade champinjoner
500 g brysselkål
½ gul paprika i strimlor
3 halverade plommontomater
1 squash i bitar
250 g tofu smaksatt med provensalska örter, fint tärnad

Lägg kålrot, morötter och blomkål i papprad långpanna. Ställ in i mitten av en kall ugn och sätt på 225 grader (OBS! INTE snabbvärmning, då blir det bränt!). När ugnen är varm (med vår ugn tar det ca 20 min) läggs resten av grönsakerna på. Fortsätt att baka i 20 min. Strö tofutärningarna över och grädda i 15-20 min till. Klart!

fredag 18 februari 2011

Glutenfri chokladbrownie med blåbär

Till att börja med vill jag be så mycket om ursäkt för bloggtorkan! Min februari och mars i år är helt galet intensiva på jobbet; ovanpå det fick pysen magsjuka och mannen ryggskott och sedan magsjuka i förra veckan, så jag har haft fullt upp. Det blir mest "risbomber" (zhongzi) från frysen och annan snabblagad mat för tillfället. Idag tog jag mig i alla fall i kragen och bakade den här kakan; planlagt sedan länge. Hur god som helst! Rekommenderas varmt! Jag hade soyatoo-grädde och lite soygurt till, men kakan var nästan godare utan tillbehören. Pysen fick smaka på smeten - smaskigt!

GLUTENFRI CHOKLADBROWNIE MED BLÅBÄR
en knapp dl farinsocker
½ dl kokos
1½ dl glutenfri grov mix (Semper)
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl äppelmos (jag använde Önos lågkalorivariant)
100 g (1½ dl) frysta blåbär
½ dl vatten

Blanda ihop alltsammans med så mycket vatten att det blir en ganska fast smet. Bred ut i smord form, gärna med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i 15 min. Låt svalna under bakduk.