Sidor

fredag 24 december 2010

Julens rödkål

Det är inte många rätter jag "måste" ha på julbordet. Den här rödkålen har dock hängt med de senaste åren (tillsammans med kokt brysselkål). Jag brukar göra en jättestor sats som jag sedan äter av i flera dagar. Jättegott på mackan tillsammans med senapsgriljerad kålrot (kokt kålrot, penslad med senap, överströdd med ströbröd och in i ugnen i 225 grader, 20-30 min), senap och sallat eller gurka. Eller som tillbehör till potatismos. Eller som tillbehör till någonting annat.

JULENS RÖDKÅL
1 kg rödkål, i cm-tjocka strimlor (ca 3 cm långa)
1 stor hackad gul eller röd lök
2 klyftade svenska äpplen
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk hela kryddnejlikor
4 lagerblad
1-2 dl rödvin (eller matlagningsvin)
ättiksprit
honung eller sirap

Lägg allt utom ättika och honung/sirap i en stor gryta. Koka upp och låt sjuda i 1-2 timmar på svag värme. Rör om då och då. Smaka av med ättika och honung/sirap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar