Sidor

tisdag 23 februari 2010

Rotfrukts- och tofugryta med ajvar

Härom dagen var jag i Stockholm för första gången sedan mini-Santosha föddes i oktober. Och ÄNTLIGEN kunde jag köpa på mig lite tofu! Mmmmmm... Det har jag verkligen saknat! En god gryta kokade jag ihop av den på kvällen - här är receptet!

ROTFRUKTS- OCH TOFUGRYTA MED AJVAR, 1-2 portioner
1 stor grovriven eller skivad morot
½ strimlad purjolök
1 bit grovriven kålrot
1 liten bit grovriven rotselleri
3 stora skivade champinjoner
ev. 1 hackad vitlöksklyfta
200 g tärnad tofu
3 msk ajvar reilish
1 msk Karintorps tomatdressing stark
1 tsk linfröolja för omega-3-fetternas skull

Fräs grönsakerna och svampen en stund. Lägg på ett lock och låt puttra mjukt i 10-15 min. Tillsätt tofu, ajvar, tomatdressing och rör om. Ta från värmen och blanda ner linfröoljan. Klart för servering! Jag åt rätten som den var, men den passar väldigt bra till ris eller glutenfri pasta.

fredag 19 februari 2010

Spenatröra till pasta

En helt galet intensiv vecka går mot sitt slut... Jag HAR faktiskt tagit mig lite tid att laga mat ändå, men har inte hunnit uppdatera här. Godast på länge var middagen i tisdags; pasta med spenatröra. Här är receptet! Jag använde naturligt glutenfri fiberpasta, den är faktiskt godare än vanlig pasta för er som inte har testat!

SPENATRÖRA, 1-2 stora portioner
30 g grovriven rotselleri
1 grovriven morot
ev. ½ strimlad purjolök (minns inte om jag hade i det)
1 stor finhackad vitlöksklyfta
250 g bladspenat
3 strimlade soltorkade tomater
2 msk sojamjölk
2 msk ajvar reilish (gärna stark)
Naturligt glutenfri fiberpasta "penne"

Tina bladspenaten (annars tar det väldigt lång tid...). Fräs selleri, morot, vitlök och ev. purjolök en stund. Tillsätt spenat och soltorkade tomater. Låt puttra en stund tillsammans med 2 msk sojamjölk. Smaka av med ajvar reilish. Blandas gärna med kokt pasta innan servering.

söndag 14 februari 2010

Glutenfria semlebullar på nytt sätt

Årets semlebullar är lite annorlunda... Eller, rättare sagt, mycket annorlunda jämfört med vad de brukar vara för min del. I år innehåller de inget vanligt mjöl. I år innehåller de morot. Men gott blev det - och här är receptet!

GLUTENFRIA SEMLEBULLAR PÅ NYTT SÄTT
1 sats "glutenfritt basbröd"
2 jättestora grovrivna morötter
2 tsk stött kardemumma
½ dl vit sirap

Baka enligt receptet på glutenfritt basbröd, men tillsätt morötter, kardemumma och sirap i degspadet. Baka ut till runda bullar, jäses i 2 timmar och sedan gräddas 20 min i 225 grader, mitt i ugnen.

För att göra semlor av bullarna: skär mitt itu, gröp ur lite och fyll hålet med en blandning av mandelmassa (mixa 100 g sötmandel, 3/4 dl socker, 1 tsk pressad lime och lite vatten), brödinkråm och sojamjölk eller -grädde. Toppa med vispbar veggogrädde (t.ex. Soyatoo), lägg på locket och pudra florsocker över.

torsdag 11 februari 2010

Amaranth- och linspilaff med grönsaker och chili

Gårdagens middag blev mycket godare än vad jag kunnat föreställa mig när jag stressat lagade till den, med skrikande bebis och uppgiven pappa som ackompanjemang. När middagen var färdig, var bebis ammad och lugnare. Skönt. Och att ta hand om skrikande bebis en hel kväll utan mat i magen är ingen bra idé. Så, här är receptet - på maten, alltså.

AMARANTH- OCH LINSPILAFF MED GRÖNSAKER OCH CHILI, 1 port
½ dl amaranth
½ dl gröna linser
1 liten bit fintärnad rotselleri
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tärnad morot
1 liten hackad fänkål
10 cm strimlad purjolök
2 cm finhackad röd chilifrukt (jag hade med kärnorna för att få rätten stark)
1/3 burk hela tomater med spad
ca 2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk honung (eller sirap eller socker om du inte äter honung)
1 tsk torkade franska örter

Fräs grönsakerna en stund. Tillsätt sköljd amaranth och linser, tomater, tomatpuré och vatten och låt sjuda under lock i ca 30 min. Smaka av med honung och örter. Servera gärna med stekt svamp (jag använde jättestora champinjoner, som jag skivade ½-cm tjockt).

lördag 6 februari 2010

Glutenfritt "basbröd" (formbröd)

Försöken med att baka glutenfritt fortsätter. Det är MYCKET enklare med mix. Kanske för att den innehåller guarkärnmjöl? Det här brödet blir saftigt tack vare linfrön, fibrex och fiberhusk. Varning dock för konsistensen som påminner lite om studsboll, åtminstone när man trycker på brödets yta. Funkar utmärkt till frukostmackan! Jag bakar med väldigt lite jäst (i förhållande till andra recept), och förlänger istället jästiden. Som tumregel kan man väl säga att för varje 12.5 g jäst som man lägger till, kan den första jästiden minskas med ½-1 timme, och den andra med åtminstone 15 min.

GLUTENFRITT "BASBRÖD" (FORMBRÖD), 1 st
1½ dl fibrex
1 dl linfrön
1 msk fiberhusk
ca 500 g naturligt glutenfri mjölmix (Finax)
12.5 g jäst
ca 5-6 dl vatten

Blanda alltsammans till en ganska lös smet (den blir tjockare så småningom när fibrex, linfrön och fiberhusk sväller). Arbeta väl. Låt jäsa övertäckt i 4-6 timmar. För över degen till en smord och mjölad 2 l brödform och jäs under bakduk i 1-2 timmar. Grädda i 200 grader, ca 40 minuter, på nedersta falsen i ugnen. Vänd upp brödet på galler och låt svalna under bakduk. Skiva sedan och frys det som inte går åt direkt.

tisdag 2 februari 2010

Rödbetsbiffar

Imorse blev jag sjuuuuukt sugen på rödbetsbiffar - sådana där som man brukar få på restauranger som inte är så bra på veganmat. Typ. Så jag försökte mig på att göra egna. Jättegott blev det! Glutenfritt till mig, till mannen panerade jag i ströbröd och ersatte pofibrerna med ströbröd. Han gillade dem också. Till serverade jag bland annat spenat kokt med lite sojamjölk och smaksatt med citron. Mums!

RÖDBETSBIFFAR, 2-3 stora portioner
500 g rödbetor
1 stor potatis
ca 100 g rotselleri
½ finhackad rödlök
1 msk hackad kapris
1 msk hackad smörgåsgurka
1 dl kikärtsmjöl
½-1 dl pofiber (eller ströbröd) till lagom konsistens
vitpeppar
ev. ströbröd till panering

Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka. Låt svalna i kallt vatten och gnid av skalet. Koka potatis och rotselleri och låt svalna litegrann. Riv rödbetor, potatis och rotselleri grovt och blanda med övriga ingredienser. Forma biffar och vänd ev. i ströbröd innan de steks på medelhög värme i olja eller stekpanna med non-stick-beläggning tills de får fin färg.