Sidor

tisdag 11 juni 2024

Naturligt glutenfria frukt- och fröfrallor

Nu var det ett tag sedan jag publicerade något glutenfritt brödrecept här på bloggen. Jag bakar ofta, men det blir mest gamla välkända trotjänare, som ibland twistas till och blir till något nytt. Som dessa små frallor. Utgångspunkten är det här receptet, som sedan har varierats en smula. Godast tycker jag att det blir med torkade osvavlade aprikoser i strimlor + tranbär + pumpafrön + linfrön, men det går egentligen bra med vilka torkade frukter och frön som helst. Till frallorna på bilden använde jag russin + torkade äppelbitar, förutom pumpafrön och linfrön. Även kryddorna kan varieras; brödkryddor, kanel, kardemumma + koriander, nyponmjöl... Ta det du känner för! Jag gillar att ha pumpaproteinpulver i mina frallor, eftersom det ger lite mer smak än att baka med bara mjöl, men om du inte har det hemma går det utmärkt att ersätta med mer glutenfritt mjöl istället.

NATURLIGT GLUTENFRIA FRUKT- OCH FRÖFRALLOR, 8-10 st
10-15 g jäst
200 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använder oftast ca 30 g pumpafröprotein, 100 g fullkornsrismjöl, 50 g fullkornsmajsmjöl, 20 g tapoiokastärkelse)
10 g pofiber
15 g fiberhusk
20 g linfrö
20-30 g pumpafrön
40-50 g torkad frukt (t.ex. tranbär + aprikoser, russin + tranbär, russin + äpple eller vad man nu gillar och har hemma)
ev. ½-1 tsk brödkrydda, koriander, kardemumma eller vad du nu gillar
ev. 5-10 g nyponmjöl
400-450 g vatten

Blanda samman alla ingredienser utom vatten. Tillsätt vätskan och rör om till en deg. Låt jäsa i ett par timmar under bakduk. Utan att röra om innan använder du sedan en matsked för att skopa upp och forma degen till frallor; försiktigt, så att inte luftbubblorna försvinner. Grädda i 200 grader med varmluft (225 grader utan) i ca 30 min. Låt svalna utan bakduk. Förvara sedan under bakduk, mina brukar vara uppätna efter 3 dagar, så jag vet inte hur länge de håller sig, men så lång tid är de i alla fall mjuka. Eller frys in om du inte är en stor brödätare.

Frallorna är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, nötfria, sojafria, men innehåller frön. Byt ut mjölsorter, frukt och frön efter vad du tål. Pofiber kan uteslutas och vätskan minskas med ca 25 g (använd då ca 425 g vatten) om man inte tål potatis.