Sidor

torsdag 16 maj 2024

Favoritpastasalladen nr 1 med senap och rökt tofu

Den här pastasalladen är barnens favorit nummer ett. Periodvis har de ätit den minst en gång i veckan och önskat den framför rätter som t.ex. tacos, till min stora förvåning. Salladen tar bara en kvart att slänga ihop, så det är en bra, och billig, vardagsrätt. Man kan variera pastasorten efter tycke och smak. Jag använder gärna makaroner, som är små nog att suga åt sig mycket av dressingen. Det går såklart fint att använda andra grönsaker än de jag har valt. Rödlök, äpple, paprika (gärna rostad), kronärtskocka eller lättkokt broccoli och kanske majskorn tror jag fungerar fint, även om jag oftast gör den med bara tomater.

FAVORITPASTASALLADEN NR 1 MED SENAP OCH RÖKT TOFU, 4 portioner
500 g makaroner (använd glutenfria för glutenfri variant)
200-250 g rökt tofu (jag brukar använda ICA Basic, som är i särklass billigast)
½-1 dl rostad lök (använd gärna glutenfri för glutenfri sallad)
2 msk god senap (grovkornig eller vanlig slät, dock ej dijon)
3-4 msk rapsolja
kryddor efter behag, t.ex. örtagårdskrydda, herbes de Provence eller oregano
en handfull körsbärstomater i bitar
färsk spenat om du vill (lyx)

Koka makaronerna och kyl dem genom att hälla kallt vatten på dem direkt efter kokning. Låt rinna av. Blanda med senap, rapsolja och kryddor. Tillsätt tärnad tofu, rostad lök och tomater och rör om. Blanda ner färsk spenat. Servera som huvudrätt med bröd och rostade solrosfrön (eller andra frön, beroende på vad som tåls) och gärna något gott bröd också. 

Hyfsat allergivänlig, om du använder glutenfria alternativ. Men den innehåller tofu = soja, så ingenting för baljväxtallergikerna, även om det nog går att använda korv i bitar istället.