Sidor

onsdag 24 september 2025

Salladskålsgryta med glasnudlar och svamp

Receptet på den här grytan baseras på en liknande gryta i boken Ah Gong's Table av George Lee. Jag hade inte alla ingredienser hemma, så hoppade över en hel del och ersatte andra, men grytan blev ändå jättegod. När jag gjorde den andra gången - till mig - kom tonårssonen och sniffade nyfiket - "är det den där goda grytan igen - jag vill också ha", och så åt han upp hälften av min portion... Så receptet får hamna här på bloggen så att jag minns till nästa gång hur jag gjorde. Servera gärna med ris och tofu (min favorit är först stekt/friterad och sedan bräserad ganska länge med soja, five spices, sesamolja, vitlök, ingefära och lite socker)

SALLADSKÅLSGRYTA MED GLASNUDLAR OCH SVAMP
5 torkade shitake-svampar, blötlagda i hett vatten i minst 30 min
ca 600 g salladskål, strimlad
rapsolja till stekning
1 krossad solovitlök (eller 3-5 krossade vanliga vitlöksklyftor)
1 stor morot i stavar
ca 10 cm finstrimlad purjolök
50 g mungbönnudlar/glasnudlar, blötlagda i minst 30 min i ljummet vatten, avrunna
ca 5 kinesiska öronsvampar, blötlagda minst 10 min, delade i mindre bitar
ca 1-1½ dl blötläggningsvatten från shitakesvamparna
1 msk glutenfri soja
1-2 msk vegetarisk woksås
1 msk risvinäger
1 tsk kinesisk five-spices
1 tsk majsstärkelse (eller annan stärkelse) blandad med 1-2 msk vatten
1 tsk sesamolja
vitpeppar efter behag

Blötlägg shitakesvampen; plocka upp den och strimla den fint. Skålla salladskålen i kokande vatten (låt ligga i någon minut) och låt rinna av. Hetta upp oljan och stek vitlök och strimlad avrunnen svamp i ca 30 sekunder, tillsätt morötterna och woka i någon halvminut till. Tillsätt den avrunna salladskålen, woka några minuter, tillsätt blötläggningsvatten, soja, woksås, risvinäger, five spices och låt sjuda under lock i 5-10 min. Blanda ner purjolök, mungbönnudlar och öronsvamp och låt puttra i några minuter till. Red av med majsstärkelse blandad med vatten, puttra en minut och smaka sedan av med sesamolja och vitpeppar.

Denna gryta innehåller soja - kan bytas mot coconut aminos - ersätt i så fall även woksåsen med denna. Innehåller även majs (i woksåsen och redningen) - ersätt woksåsen med coconut aminos och majsstärkelse mot annan stärkelse som ni tål. Sesamolja ger mycket karaktär åt rätten; kan möjligen ersättas med någon annan smakrik olja, även om det inte blir exakt samma sak. Istället för glasnudlar kan man ta risnudlar vid baljväxtallergi, men låt dem då inte koka så länge. Konsistensen kommer inte heller bli densamma. Kanske kan det funka med sötpotatisnudlar - jag har aldrig provat det själv, så vet inte så noga.