Sidor

måndag 22 juli 2024

Krusbärssylt med vanilj

I vintras inventerade Prinskorven vårt syltförråd och fann där flera burkar krusbärssylt, som snabbt visade sig bli hans favorit. Och ännu bättre blev sylten detta år, när jag motstod latmajan och delade krusbären i halvor innan jag kokade dem. Förutom att det blev en slätare sylt, gick det dessutom snabbare att koka den. Och syltförrådet växte sig större... Jag kokar betydligt mycket mer sylt än vad vi gör av med, så just sylt är vi faktiskt självförsörjande på. Men det är väl också det enda...Just denna gång använde jag röda krusbär (vi har en buske med röda och en med grön-gula krusbär) men receptet fungerar lika bra med andra sorter.

KRUSBÄRSSYLT MED VANILJ
Krusbär - valfri färg och mängd
Syltsocker - jag använder max hälften av bärens vikt (så om jag har 1 kg bär, tar jag ½ kg syltsocker)
Vaniljsocker efter tycke och smak

Snoppa krusbären och skölj dem väl. Dela dem på mitten och lägg i lämplig gryta. Koka under lock på svag-medelvärme tills de är sönderkokta. Tillsätt sockret och koka vidare i ca 5 min, rör om då och då. Skumma sylten väl. Häll upp på rena, torra burkar och sätt direkt på lock. Låt svalna och förvara sedan svalt. Så länge burkarna inte öppnas har de lång hållbarhet, men i och med att sylten är relativt lättsockrad, behöver den förvaras i kyl när den väl öppnas, och konsumeras inom säg en månad. Möglig sylt äter vi aldrig här i huset, så släng bums, om mögel börjar växa till!

Syltsocker innehåller konserveringsmedel och citronsyra, så använd inte det om du är allergisk. Går att koka sylt på vanligt socker också, men hållbarheten blir sämre och sylten behöver koka längre för att få en bra konsistens.

måndag 8 juli 2024

Restfest med hemgjorda tortillachips

Om det är något jag ogillar att göra, så är det att slänga mat. Därför "återanvänds" de flesta småslattar hos oss. Antingen äter vi rester med massor av små resträtter, eller så åker resterna ner i någon veggobiffsmet, används i brödbak eller i en sås. Ibland lagar jag dubbelt av t.ex. tacofärs för att sedan använda det som blev över i chili-sin-carne, och när jag gör jordnötssmör brukar jag ofta göra smoothie av resterna som inte går att skrapa ur mixerbägaren. Överblivna libabröd kan användas till pizza, och överblivna tortillas till sådana här chips, som går att servera som ett litet snack eller tillbehör. Man kan använda vilka kryddor som helst, men behöver vara lite uppmärksam på hur länge chipsen är i ugnen, då de bränns lätt.

HEMGJORDA TORTILLACHIPS
Överblivna tortillas, skurna eller brutna i mindre bitar
Rapsolja (eller annan vegetabilisk olja)
Kryddor (t.ex. spiskummin, vitlökspulver, lökpulver, timjan eller tacokrydda)
Salt (uteslut om du använder krydda med salt i)

Blanda överblivna tortillas med olja och kryddor. Lägg på bakplåtspapper, varje chips för sig. Grädda i ugn, ca 10 min, 175 grader, eller tills chipsen börjar få LITE färg och är knapriga. Låt svalna innan servering.

Lätt att allergianpassa efter vad man tål, så länge de tortillas man använder är fria från det man INTE tål:-).