Sidor

fredag 10 december 2021

Kokosgräddkola

Förra året köpte vi så otroligt god kola från Open New Doors webshop. Mina favoriter var saffran och kardemumma, men alla smaker vi testade var goda och konsistensen alldeles lagom mjukseg. Nu tänkte jag att jag skulle försöka koka liknande kola själv, helst kardemumma, men det fick jag inte för Pysen, så det fick bli vanilj med en nypa salt. Googling gav inte "DET" recept jag var ute efter, så jag fick hitta på ett själv. Nästan alla recept jag läste beskrev att kolan skulle behöva koka bortemot en timme, men min var nog klar på halva tiden. Då var jag inte alls beredd. Kola nr 1 sockrar sig ganska lätt; rör så lite som möjligt under kokningen! Kola nr 2 konstruerade jag för att minska risken för sockring. Mer sirap och mindre socker, dessutom rörde jag inte alls förrän två gånger mot slutet när jag skulle göra kulprovet. Kanske inte riktigt lika god smak som nr 1, men helt slät och len i konsistensen. Smaskigt!

KOKOSGRÄDDKOLA 1
250 ml (1 tetra) Santa Maria Extra Creamy kokosmjölk/kokosgrädde (annat märke funkar förmodligen fint, ska vara hög fetthalt dock, ca 24% i den jag använde)
1½ dl råsocker
1 dl strösocker
½ dl kokossocker
1 dl ljus sirap
½ dl kokosolja (som smakar kokos)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk risvinäger
1 gnutta salt

Lägg alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Låt koka upp och puttra sedan på medelvärme utan lock tills den tjocknar. Rör om ibland mot slutet, men inte för ofta, då ökar risken för att kolan ska sockra sig. Kolan är klar när ett litet prov som droppas i kallt vatten går att forma till en seg kula. Häll upp den i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna. Skär i bitar (det är klibbigt!) och slå in i papper. Förvara svalt och torrt. 

KOKOSGRÄDDKOLA 2
250 ml (1 tetra) Santa Maria Extra Creamy Kokosmjölk/kokosgrädde (eller annat märke med hög fetthalt och fri från tillsatser)
2½ dl råsocker
1½ dl ljus sirap
2 msk kokosolja (som smakar kokos)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk ättika
flingsalt att strö över

Blanda allt utom flingsaltet i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Koka upp och låt puttra på medelvärme utan lock tills den tjocknar och klarar kulprovet. Rör så lite som möjligt - jag bara vippade på grytan då och då under kokningen för att kolla om kolan var på väg att koka fast (det var den inte). Häll upp i bakplåtspappersklädd form, strö över flingsalt och låt svalna. Skär i bitar och slå in i papper. Förvara svalt och torrt.  

Varianter: Byt ut vaniljsocker och salt mot kardemumma, pepparkakskryddor, saffran, espressokaffepulver, lakritspulver eller annan smaksättning som du gillar. Riv ner lite citronskal i kolasmeten mot slutet om du vill ha citronbrytning på kolan. 

Ingenting för den kokosallergiska, i övrigt allergivänligt. Risvinäger kan bytas mot annan vit vinäger som man tål, eller uteslutas helt. 

torsdag 2 december 2021

Aubergine- och quinoagryta Biryani

Inspirationen till den här rätten kommer från Sarah Browns Hälsoserie och Grytor och Ugnsmat, en liten kokbok jag fick med mig från mina morföräldrars samlingar innan jag ens hade flyttat hemifrån. Hur boken hamnat hos dem har jag ingen aning om, för jag kan inte minnas att de någonsin har lagat något som liknar rätterna i den, men för mig var det en guldgruva när jag lärde mig laga mat och när jag sedan valde att äta vegetariskt. Ursprungsreceptet innehåller vita bönor och råris; jag har lagt till mer grönsaker och bytt riset mot quinoa. Jättegott! Receptet nedan räcker till en stor portion/två mindre.

AUBERGINE- OCH QUINOAGRYTA BIRYANI
1 liten aubergine (ca 200 g) i tärningar
1 medelstor gul lök, finhackad
1 hackad vitlöksklyfta
olja till stekning
1 stjälk selleri, hackad
1 stor grovriven morot
1 tsk paprikapulver
1 tsk senapsfrö
1 tsk malen koriander
½ msk garam masala (jag blandade egen av kanel, nejlika, kardemumma och spiskummin)
½ tsk gurkmeja
1 dl quinoa, sköljd i hett vatten
½ gul paprika i strimlor
200 g / ½ tetra krossade tomater
1 msk russin
vatten
ev 1 msk kokosmjöl eller solrosfröprotein om blandningen är för såsig

Rosta eventuellt auberginen så att den blir mjuk (jag körde 5 min i crisppanna i mikron). Stek lök och vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt morot och selleri (och aubergine om du inte har rostat den) och stek några minuter till. Blanda ner alla kryddor, rör runt, och tillsätt sedan quinoa, rostad aubergine paprika, tomatkross, russin och så mycket vatten som krävs för att nätt och jämnt täcka blandningen. Låt koka upp och sjud under lock i 15-20 min eller tills vattnet absorberats. Om grytan är för såsig - koka på högre värme utan lock en stund, eller tillsätt lite kokosmjöl/solrosfröprotein. Smaka av och servera sedan med sallad - jag hade även fermenterade morötter till. Gott!

Den här grytan är baljväxtfri, nötfri, glutenfri, vetefri, havrefri, vegansk såklart. Hoppa över senapsfröna vid senapsallergi. Istället för quinoa kan man använda ris, hirs, helt bovete, durrakorn etc. men justera koktiden så att det stämmer med vad som krävs för att de gryn du använder ska mjukna.