Sidor

onsdag 25 augusti 2021

Glutenfri matpaj med zucchini, tomat och lök (allergivänlig)

Det här receptet är en anpassning av Portionen under Tians recept här. Den är perfekt om man har fått en stor skörd av zucchini eller squash och dessutom har några tomater och rödlökar att avvara. Det hade vi. Odlingslotten har levererat lite FÖR mycket squash, och vi har varit lite för dåliga på att skörda när frukterna har varit små... Men det är ett kärt problem att ha för mycket egenodlade grönsaker. I värsta fall kan man ju skänka bort en och annan till någon vän eller granne. Jag har inte riktigt måttat upp ingredienserna, utan som vanligt bara "höftat", men en skiss kommer i alla fall här.

GLUTENFRI MATPAJ MED ZUCCHINI, TOMAT OCH LÖK (ALLERGIVÄNLIG)
Deg av ca 6 dl naturligt glutenfritt mjöl (2 dl fullkornsrismjöl, 2 dl fullkornsmajsmjöl, 1 dl klibbrismjöl och 1 dl tapiokastärkelse valde jag)
ca ½ tsk bakpulver
ca ½ tsk xanthangummi
1 dl god rapsolja (gärna med smörsmak)
ev. en gnutta salt
vatten till lagom konsistens

Blanda samman de torra ingredienserna. Häll i rapsoljan och arbeta ihop med så mycket vatten att det blir en smidig deg. Tryck ut den i en smord pajform (jag använde en ganska stor glasform, ca 20 x 30 cm), nagga med en gaffel, och ställ kallt medan du förbereder fyllningen. 

Fyllning 1
1 zucchini skuren i halvmånar
3 små rödlökar skurna i mindre bitar, klyftor eller skivor
rapsolja
salt
timjan

Stek zucchinin mjuk i oljan. Tillsätt rödlöken och låt den få lite färg. Krydda med salt och timjan. Förgrädda pajskalet, 200 grader i ca 10 min. Lägg sedan det stekta på pajbotten och gör stanningen enligt nedan.

Stanning + garnering
250 ml (en tetra) kokosmjölk
3 msk rismjöl
3 skivade tomater
ca 100 g riven veggoparmesan

Blanda kokosmjölk med rismjöl och hälften av den rivna osten. Fördela över de stekta grönsakerna i pajskalet. Lägg skivade tomater ovanpå, strö osten över och grädda i ugn, ca 30 min i 175-200 grader. Servera med sallad, gärna innehållande något proteinrikt om du tål (t.ex. baljväxter).

Pajen är hyfsat allergivänlig; fri från nötter, soja, gluten, baljväxter, vete, frön m.m. Kan göras majsfri om man använder annat glutenfritt mjöl än majsmjöl samt kollar att bakpulvret inte innehåller majsstärkelse. Kan fyllas med andra grönsaker om man inte tål de som ingår här. Om man inte tål veggoost behöver man krydda stanning och grönsaker mer, t.ex. med näringsjäst, soltorkade tomater, stekt svamp + salt + peppar eller vad man nu gillar. Tål man inte kokos går det bra att använda annat växtbaserat gräddalternativ (eller göra själv av blötlagda frön som mixas slätt med vatten, då behövs inte lika mycket mjöl heller). Jag tror att xanthangummi kan uteslutas, men det blir lite svårare att trycka ut pajskalet. Eller använd lite fiberhusk, kanske 1 tsk.

torsdag 12 augusti 2021

Vegansk broccoligratäng med potatis

Hyfsat billig och lättlagad vardagsmat, som kräver lite tid i ugnen och vid spisen, men förhoppningsvis faller matgästerna i smaken. Mina barn var som vanligt skeptiska, men serverad med röd paprika, tärnad mango och bröd, blev alla mätta. De två stora åt dessutom upp sina portioner medan den lilla allergiska vägrade smaka. Det går förmodligen att laga gratängen med fryst broccoli, men tina den först så att den inte vätskar sig för mycket.

VEGANSK BROCCOLIGRATÄNG MED POTATIS
500 g potatis, skuren i halvmånar (ca 1 cm tjocka)
500 g broccoli, stammen skalad och skivad, resten i buketter
rapsolja till stekning
3 msk rismjöl
ca 2 dl spad från broccolikoket
2 dl kokosmjölk
½-1 msk (ris)vinäger
½ buljongtärning (jag använde en saltfri och tillsatte salt själv)
vitpeppar
valfritt: riven vegansk parmesanost

Stek potatismånarna i rapsolja tills de blir gyllene (ca 3-4 min per sida). Lägg dem i en smord eller bakplåtspappersklädd ugnssäker form. Lägg broccolin i en gryta. Häll kokande vatten över, låt koka upp och häll sedan av (spara spadet). Lägg broccolin ovanpå potatisen. Vispa ut rismjölet i kvarvarande olja i stekpannan från potatisstekningen, tillsätt broccolispad, kokosmjölk, vinäger, buljongtärning och sjud under omrörning tills det tjocknar och buljongtärningen är helt upplöst. Späd med mer vatten om du tycker att såsen är för tjock. Smaka av med vitpeppar. Strö veggoparmesan över. Grädda i ugnen, 200 grader, i 30 min. 

Hyfsat allergivänlig. Ersätt rismjölet med annat mjöl som tåls vid risallergi. Kolla buljongtärningen eller koka egen buljong. Ersätt kokosmjölk med mer buljong eller annan växtdryck vid kokosallergi. Använd ost som tåls eller hoppa över (gott att istället använda näringsjästflingor som strös över gratängen strax innan servering). Annars vegansk, glutenfri, nötfri m.m.

söndag 1 augusti 2021

Enkel citronlemonad

Ibland har jag turen att hitta "grönsaksfyndlådor" när jag handlar. Älskar det! Lite skrynkliga, stötta frukter och grönsaker som annars skulle ratas, packas ihop till en fyndlåda med nedsatt pris. Salladen blir krispig om man bryter av bladen och lägger dem i vatten, och har man turen att få med ett antal citroner, uppskattas denna enkla citronlemonad av både stora och små. Receptinspiration från ICA, men sedan har jag ändrat friskt.

ENKEL CITRONLEMONAD, ca 1.25 l
1 dl strösocker
1 dl vatten
ytterligare 9 dl vatten
saft av 5 citroner

Blanda sockret med den mindre mängden vatten och värm till sockret har löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet och pressad citron. Låt gärna stå ett par timmar i kylen innan lemonaden avnjuts.

Allergivänligt så länge man tål citron:-).