Det är dags att vara lite kreativ i köket igen. En matvägrande bebis som dessutom kräks av linser och får hösnuva av vete (ja, han utreds för allergi) och två mer eller mindre matskeptiska syskon, kräver sin kock. Istället för den vanliga sojafärssåsen (som jag inte vill ge den eventuellt lins- och baljväxtallergiska bebisen), blev det en variant där solrosfrön bidrar med protein och "tugg". Dessutom mixade jag såsen, vilket brukar vara ett framgångsrikt koncept i lasagne. De stora barnen fick pasta till, medan Prinskorven fick ris istället. 8-åringen var skeptisk, 5-åringen smaskade i sig andra gången såsen serverades, och bebisen åt flera portioner. Även jag tyckte att det var riktigt gott:-).
FÄRSIG FÄRSFRI PASTASÅS
1½ dl hackad purjolök (den vita delen denna gång, det var den som fanns kvar)
1 finhackad vitlöksklyfta
3 grovrivna morötter
ca 2 msk rapsolja
1 tetra tomatkross (390 g) utan salt
2 dl vatten
2 dl solrosfrön
2 msk russsin
2 dl kokosmjölk
oregano efter behag
Fräs grönsaker i olja i några minuter, så att de blir mjuka men inte tar färg. Tillsätt tomatkross, vatten, solrosfrön och russsin. Sänk värmen och låt puttra under lock i någon halvtimme. Tillsätt kokosmjölk och oregano och låt puttra lite till. Mixa till lagom konsistens - helt slät eller grovmixad beroende på vad matgästerna gillar. Servera med pasta eller ris.
Såsen är nötfri, sojafri, glutenfri, äggfri, mjölkfri, vegansk. Innehåller solrosfrön - ovanligt att vara allergisk mot det, men det finns säkert de som reagerar. Testa att ersätta med t.ex. melonfrö, pumpafrö eller mandel istället (beroende på vad matgästerna tål), eller med kokta glutenfria gryn (quinoa).
Sidor
▼
torsdag 25 oktober 2018
måndag 1 oktober 2018
Smakrik skördegratäng med morot, zucchini, paprika, pumpa och lite annat smått och gott
Här skulle det ha varit en snygg bild på en god gratäng som jag gjorde härom veckan. Men det är det inte, för gratängen åts upp innan jag han fotografera den. Så kan det gå med tre halvgriniga barn som kräver uppmärksamhet och mat pronto! De gillade visserligen inte gratängen lika mycket som jag gjorde, så de åt mest mackor... Och brysselkål. Inspirationen kommer från Vegomagasinet, och originalreceptet är det som syns på bilden.
SMAKRIK SKÖRDEGRATÄNG MED MOROT, ZUCCHINI, PAPRIKA; PUMPA OCH LITE ANNAT SMÅTT OCH GOTT
300 g tärnad butternutpumpa
500 g morötter i korta stavar
1 gul finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 hackad zucchini
2 hackade röda paprikor
200 g brytbönor i mindre bitar
1 tetra (390 g) hela tomater som jag hade sönder (krossade går utmärkt med andra ord)
1 msk paprikapulver
2 tsk oregano
1 tsk brödkryddor (fänkål, anis, kummin)
½ tsk chiliflingor
250 ml kokosmjölk (jag använde lightvariant)
Lägg allt i en ugnssäker form. Rör ihop ordentligt. Grädda i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 45 min eller tills grönsakerna är mjuka. Servera med sallad, kokt brysselkål (för vi gillar det väldigt mycket), bröd, bakad sötpotatis eller någonting annat du gillar!
Allgergivänlig rätt - anpassa grönsakerna till vad personerna du ska bjuda tål, och byt kryddor efter behov. Glutenfri, nötfri, fröfri sojafri, äggfri, mjölkfri, vegan.