Sidor

torsdag 31 augusti 2017

Vegansk potatisgratäng med kokosmjölk

En "trotjänare" i vårt kök är potatisgratäng där man istället för "grädde" av något slag använder kokosmjölk. För oss som tidigare hade småbarn (som ska inte ha risdrycker p.g.a. risk för tungmetaller) varav en sojaallergiker och en vuxen som måste undvika havre, var detta ett toppenbra alternativ som passade alla. Sedan har gratängen fått hänga med, och även om alla numera kan äta både soja och ris, är det oftast denna variant jag gör. Den var ju godare (smakar lite sött)! Mina barn är inte så förtjusta i lök, så jag brukar göra halva gratängen med, och halva utan. Om man vill kan man även "pimpa" gratängen med andras smaker, som oliver (BLÄ enligt mig men de andra gillar), soltorkade tomater, hackad inlagd gurka, fräst svamp, bladspenat, morötter, palsternacka, sötpotatis eller något annat man tror kan passa. Om man pimpar gratängen mycket kan man servera den som en ensamrätt, annars som en del av en måltid eller buffé.

VEGANSK POTATISGRATÄNG MED KOKOSMJÖLK
1½ kg tunt skivad potatis
400 ml (1 burk) kokosmjölk
1 gul lök i tunna skivor
svartpeppar
salt
andra kryddor (t.ex. timjan, rosmarin, salvia) och smaksättningar (t.ex. soltorkade tomater, fräst svamp, fint skivade rotfrukter, bladspenat eller vad du nu gillar)
något att smörja formen med (kokosolja förslagsvis, går även bra med mjölkfritt margarin eller olja)

Varva tunt skivad potatis med salt, peppar, lök (i halva formen) och valfria andra smaksättningar om så önskas, i en smord ugnssäker form. Rör om i kokosmjölken så att den blir "slät" och häll den över. Tillaga i ugnen, ca 175-200 grader, ungefär 1 timme. Det går lite fortare om du använder en låg form/tunt lager gratäng än en hög form/många lager gratäng. Låt gärna stå en liten stund före servering.

På buffén på bilden serverade jag gratängen med tandoori-spiskumminkryddad ugnsgrillad blomkål, skivad veggoskinka (vetebaserad, Astrid och Aporna) griljerad med senap, ströbröd och mjölkfritt margarin, rödbets-morotssallad med äpple och pressad citron, gurksallad kryddad med
rostad sesamolja, vitlök, risvinäger och coconut aminos (sojafri soja), körsbärstomater, rostade frön (solros, pumpa, melon), sallad av belugalinser, morot, persika, tomat, franska örtkryddor, balsamvinäger och vitlöksolja, surkåls-kimchi, hemgjord hummus, tomatdressing, veggomajonnäs, olivolja och flingsalt. Mums! Blev bara lite rester när sex vuxna och två barn åt av maten på bilden.

Den här potatisgratängen är mjölkfri, äggfri, glutenfri, fröfri, nötfri, sojafri - men innehåller kokosmjölk som känsliga personer kan reagera mot. Löken kan uteslutas.

tisdag 22 augusti 2017

Aubergine- och squashgratäng som nästan blir som lasagne

Jag lagar inte så ofta mat efter recept, och när jag gör det, brukar jag alltid ändra någonting i alla fall så att resultatet ändå inte blir särskilt likt originalet. Däremot hämtar jag ofta inspiration i andra recept. Den här goda gratängen hittade jag hos Hovkonditorn, som i sin tur hittade det i en annan blogg. Jag gjorde några små ändringar - använde till exempel en grönsakssås istället för tomatsås till fyllningen och skar aubergine och squash på längden istället för på tvären. Blev jättegott och därför dokumenterar jag receptet här om jag någon gång skulle vilja göra om det och inte hittar tillbaks till källan. Hoppa för allt i världen inte över bönfyllningen! Den blir nästan som bechamelsås i den här rätten. Om man serverar den som ensamrätt räcker gratängen till 1-2 personer, med bröd och sallad till 3-4 personer skulle jag tro. Passar även bra på en buffé.

AUBERGINE- OCH SQUASHGRATÄNG SOM NÄSTAN BLIR SOM LASAGNE
1 aubergine, skivad på längden i relativt tunna skivor (blev 6 skivor av min aubergine)
1 zucchini, skivad på längden i relativt tunna skivor (blev 6-8 skivor av min zucchini)
1 stor mogen kvisttomat

Grönsakssås: 1 grovriven morot
1 finhackad gul lök
1 rejäl finhackad vitlöksklyfta
1 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 tsk örtkryddor (franska örter använde jag, går bra med vilka örter som helst, t.ex. timjan, oregano, rosmarin, dragon, salvia, kyndel, mejram...)
peppar
salt efter behag

Bönröra: 1 burk (230 g) stora vita bönor, häll av spadet och skölj bönorna
1 dl vatten
½ tsk vitlökspulver
1 msk örtkryddor (franska örter här med för min del)

Topping: riven vegansk parmesanost (Violife eller Jeezly t.ex.) eller näringsjäst

Börja med att göra grönsakssåsen: Fräs grönsakerna i lite olja i några minuter. Tillsätt vatten, tomatpuré och kryddor och låt det hela puttra ihop en kvart eller så. Lägg aubergineskivorna på bakplåtspappersklädd plåt och släng in dem i ugnen. Sätt på den på 200 grader och låt auberginerna stå i ugnen i ca 15 min. Ta ut dem. Mixa alla ingredienser till bönröran till en slät puré.

Lägg ett tunt lager grönsakssås i botten av en ugnssäker form. Täck med hälften av aubergineskivorna, sedan hälften av zucchiniskivorna, och bred all bönröra över. Fortsätt med ett lager aubergine, ett lager zucchini och därefter resten av grönsakssåsen. Ställ in gratängen i ugnen, 200 grader, 30-40 minuter. Riv parmesanost eller strö näringsjäst över. Låt gärna gratängen stå i några minuter innan servering.

Gratängen är mjölkfri, äggfri, glutenfri, nötfri, fröfri, sojafri, vegan. Innehåller baljväxter (går att ersätta bönröran med bechamelsås vid baljväxtallergi, eller gör en röra av mixade blötlagda frön eller nötter om personen i fråga tål det). Vanligt också att vara allergiskt mot selleri (kan uteslutas), morot (ersätt med annan kålrot, sötpotatis, rödbeta eller pumpa som tillhör andra växtfamiljer), lök (kan uteslutas i värsta fall) och tomat (kan uteslutas - tillsätt istället någon annan smakrik sak, t.ex. ajvar, paprika).  

söndag 13 augusti 2017

Vinbladsdolmar med färska vinblad

Det här året har verkligen inte varit något vidare odlingsår. I mitten av augusti kan vi fortfarande skörda sockerärter, har precis plockat de sista hallonen och morötterna har knappt orkat upp ur landet. Vi ligger åtminstone en månad efter ett "normalår", även om vi sådde i normal tid. Däremot växer vår vinranka så att det knakar. Om druvorna hinner mogna innan frosten återstår att se (jag hoppas, för det är jättegoda mörkblå små druvor som nästan smakar lite russinlikt). Däremot finns det gott om blad att skörda om man känner för att göra vinbladsdolmar - och det kände jag för att göra en regnig förmiddag, sista semesterdagen. Första gången jag använder färska vinblad istället för konserverade, och jag måste säga att det både var enklare och godare (och billigare med för den delen). Denna gång snålade jag heller inte med citronen när jag kokade dolmarna. De blev faktiskt toppenbra - även om de hade mått bra av lite mer persilja och möjligen salt i fyllningen.

VINBLADSDOLMAR MED FÄRSKA VINBLAD, ca 50 st
50 stora blad av vinstockar (vi har en labruskavinplanta) kuriosa: om du kan välja, ta tjocka blad - de som växer på "solsidan", eftersom de håller ihop bättre än tunna blad som växer i skuggan

Fyllning: 350 g ris av rundkornig sort (jag använde carnalori-ris)
150 g hackade färska champinjoner
1 stor finhackad gul lök
½-1 dl hackad slätbladig persilja
(gott även med hackad färsk mynta i om man har det)
2 hackade tomater
salt
ev. olja
saft av en citron

Till kokning: 1 stor skivad potatis eller tomat
2 små skivade ekologiska (obesprutade) citroner
vatten
salt
olivolja
"tyngd" att trycka ner vinbladsdolmarna med (jag använde en mattallrik med en vattenfylld rund bakform ovanpå)

Börja med att skölja bladen. Klipp av alla stjälkar ordentligt, tätt inpå bladytan. Förväll bladen i ca 5 min. Låt rinna av ordentligt. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen (behöver inte tillagas innan). Täck botten på en stor gryta med skivad potatis eller tomat och skivor av den ena citronen. Lägg bladen med undersidan (den sidan där bladnerverna "sticker ut" lite) uppåt på plant underlag (t.ex. en skärbräda). Lägg  ½-1 msk fyllning på den "övre" halvan av bladen (d.v.s. mot bladtoppen). Vik in bladtoppen över fyllningen, sedan bladsidorna och rulla ihop alltsammans mot bladbasen till en dolme. Lägg med skarven neråt i grytan. Fortsätt med resten av bladen, det är helt i sin ordning att stapla flera lager dolmar ovanpå varandra. Om du har blad över - lägg dem som ett täcke över sista lagret dolmar, och lägg den sista skivade citronen ovanpå. Täck alltsammans med någonting som trycker ner dolmarna under kokningen, t.ex. en tallrik. Häll försiktigt kokande vatten över alltsammans, så att dolmarna är helt täckta. Tillsätt salt och en skvätt olivolja. Sjud försiktigt under lock i 1-2 timmar. Låt svalna i spadet och servera sedan, t.ex. som en del av en buffé, meze, med hummus, bulgur, ajvar, fefferoni, baba ganoush, tzatsiki och sallad på färska tomater, persilja, gurka, salladslök, salt, citron och olivolja. Dolmarna håller sig ett par dagar i kylskåp.

Vinbladsdolmarna är sojafria, nötfria, fröfria, glutenfria, äggfria, mjölkfria, vegan. Tämligen allergivänliga, men om man är väldigt känslig mot pollen kan man vara allergisk mot persilja (ersätt med mynta som tillhör en annan växtfamilj).