Sidor

torsdag 28 januari 2016

Hemgjord granola utan raffinerat socker

Här kommer ett lite nyttigare recept på granola, d.v.s. rostad müsli, där jag istället för vanligt socker eller sirap har använt färska dadlar som sötning. Den är passar väldigt bra till naturell yoghurt (växtbaserad, såklart) eller som "knaper" över en fruktsallad. Glutenfri blir den om man använder ren havre, som är specialodlad och vidareförädlad under strikta förhållanden för att minimera risken för att gluteninnehållande spannmål hamnar i den färdiga produkten. Helt spannmålsfri har jag inte testat att göra den. Det brukar vara trassligt att ersätta just havregryn tycker jag, blir inte alls samma sak med hirs- eller boveteflingor. 

HEMGJORD GRANOLA UTAN RAFFINERAT SOCKER
4 dl havregryn
3/4 dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl riven kokos
6 urkärnade färska dadlar
2 msk rapsolja
½ msk vaniljsocker eller 2 krm vaniljpulver
1 tsk malen kanel
2 msk russin
5 torkade aprikoser (osvavlade) skurna i mindre bitar

Blanda havregryn, frön och kokos på en bakplåtspapperklädd plåt. Mixa dadlar med olja, vaniljsocker och kanel och fördela med hjälp av fingrarna i gryn-frö-blandningen. Rosta i ugnen, 175 grader, 20 min. Rör om då och då så att det blir jämnt gräddat. Låt kallna. Blanda ner russin och aprikoser och häll granolan i en lufttät burk. 

Granolan är mjölkfri, äggfri, nötfri, sesamfröfri, sojafri, men innehåller gluten (havre) och frön. Kan göras "glutenfri" om ren havre används (måste vara märkt glutenfri!), men det är inte alla glutenintoleranta som kan äta havre. Russin och aprikoser kan uteslutas eller ersättas av annan torkad frukt eller bär som man tål.

torsdag 14 januari 2016

Nästan nyttiga försvinnande goda chokladbollar

De här chokladbollarna är så nyttiga att mina barn ibland får dem till mellanmål utan att jag behöver ha dåligt samvete över att de får i sig för mycket tillsatt socker. Visserligen är de lika söta som vanliga chokladbollar, men sötman kommer från färska dadlar, som i alla fall innehåller LITE vitaminer och mineraler och inte BARA smakar sött. Jag gillar kokosolja som verkligen smakar och doftar kokos, t.ex. Kung Markattas. Du som inte är förtjust i kokos gör klokt i att använda en mindre smakrik sort.

NÄSTAN NYTTIGA FÖRSVINNANDE GODA CHOKLADBOLLAR
3 dl havregryn
10 urkärnade färska saftiga dadlar (ej medjool och absolut inte torkade, utan sådana man köper i ask)
1 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk kokosolja
vatten
riven kokos att rulla bollarna i

Mosa ihop havregryn, kakao, vaniljsocker och dadlar med hjälp av händerna. Tillsätt kokosolja och så mycket vatten att det hela blir en formbar röra. Rulla bollar, som doppas i kokos och rullas lite till (så fäster kokosflingorna bättre). Förvara kallt om det blir några över.

Dessa nyttiga chokladbollar är mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria, vegan. Glutenfria om glutenfria havregryn används. 

söndag 3 januari 2016

Linsburgare

En regnig morgon när planen var en längre cykeltur som skulle avslutas med lunch ute, slängde jag snabbt ihop de här burgarna, baserade på linser, som jag tänkte ha med som matsäck. Men - när mannen orkade upp ur sängen (kl. 7, jag har småbarn och vaknade kl. 5 av "måste tissa mamma!" och fick sedan inte en lugn stund) och vi hade överlagt en stund kom vi fram till att cykeltur i gråväder/regn och snålblåst - nej, det hoppar vi över. Istället blev det en promenad med barnen. Och burgare till middag.

LINSBURGARE (8-10 st)
2 dl röda linser
½ dl bulgur eller lupinbulgur (för glutenfri version, hittar du inte, så använd quinoa)
4 dl vatten
1 dl solrosfrön
1 msk kokosolja
1 dl näringsjästflingor
½ msk oregano
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
½ tsk rökt paprikapulver
½ dl ströbröd (glutenfritt) eller polenta
salt
mer ströbröd till panering
olja till stekning

Koka upp vatten, bulgur och linser i en gryta och sjud tills linserna har mjuknat ordentligt. Tillsätt frön, olja, näringsjäst och kryddor och mixa till en ganska slät smet. Tillsätt ströbrödet och låt smeten svälla en stund. Forma burgare, som är 2 cm tjocka. Lägg dem i ströbröd och tryck ut dem så att de blir cm-tjocka (om man gör så här fastnar ströbrödet bättre). Stek i olja på medelvärme. Servera direkt eller låt svalna. Burgarna "stelnar" lite när de kallnar, så de passar perfekt som matsäcksburgare mellan två brödskivor.

Tips! Gör miniburgare och servera på buffé!

Linsburgarna är mjölkfria, äggfria, nötfria, vegan, men innehåller solrosfrön och gluten. Kan göras fröfria om solrosfrön byts ut mot kokosflingor. Kan göras glutenfria om bulgur byts mot glutenfria gryn (lupinbulgur, ris, quinoa, bovete, hirs, amaranth, polenta...) och glutenfritt ströbröd (eller polenta eller pofiber) används.