Sidor

lördag 26 juli 2014

På vift i Vimmerby med omnejd - tips för veganbarnfamiljen

För ovanlighetens skull blir detta inte ett inlägg om något nytt mer eller mindre spännande recept, utan någonting helt annat. Nämligen ett tips om resmål för veganbarnfamiljen, och alla andra familjer med, för den delen. Av miljö- och "säkerhetsskäl" väljer vi att inte resa så mycket, och när vi gör det, åker vi i första hand cykel, i andra hand tåg och i tredje hand buss. Ibland ruckar vi dock på våra principer och lånar mina föräldrars bil. Framför allt när vi ska åka till "landet"; sommarstugan, 7 mil bort (det är 3.5 mil till närmsta buss därifrån, och att cykla är lite väl långt när man ska ha med sig barnen, mat och packning för en vecka), vilket händer ungefär två gånger om året. I år gjorde vi ytterligare ett undantag för att kunna åka till Astrid Lindgrens värld tillsammans med våra fantastiska grannar och deras dotter, som är jämngammal med Pysen (4½ år). Redan förra året bestämde vi att vi skulle åka, efter att jag hade läst om Lilla SverigebynVegokoll och tyckte att detta lät helmysigt. Resan bokades i maj, och det var ren tur att det fanns boende kvar åt oss de veckor både vi och våra grannar hade semester i mitten av juli - nästan allt var fullt! Så ett tips om ni vill besöka denna fantastiska plats - boka i god tid!

Astrid Lindgrens värld tänker jag inte skriva så mycket om, mer än att det faktiskt FANNS veganalternativ på menyn i form av ägg- och mjölkfria pannkakor respektive våfflor, samt Oatly-pinnglass (och isglass) i alla glasskiosker.

Lilla Sverigebyn kan jag dock varmt rekommendera. Inte nog med att ALL mat var vegansk, det var heller inga problem för dem att laga specialkost till mig (som äter spannmåls- och glutenfritt) och Lillprins bus (som är allergisk mot soja, jordnötter, trädnötter utom mandel, sesamfrön, paprika, tomat och vitlök). SÅ SKÖNT att faktiskt SLIPPA tänka på matlagning under de tre dygn vi bodde där! Dessutom kunde man plocka med sig matsäckspaket från frukostbuffén till en kostnad av 50 kr per vuxen och 30 kr per barn, och därigenom behövde vi inte utnyttja självhushållningsköket, som annars stod till alla gästers förfogande. Frukost och middag ingick i "rumspriset", och genom att vi fick familjerabatt och "Djurens Rätt-medlemskapsrabatt" blev kost och logi inte någon hysteriskt dyr historia (billigare och bekvämare än om vi hade bott på någon camping).

Rummet vi bokade var avsett för 4-5 personer. Rent, ljust och stort - kändes som en svit, i och med att vi, förutom det ganska stora rummet med dubbelsäng, byrå, stolar och bord, hade två kattvindar med en enkelsäng i varje + en resespjälsäng som Lillprinsen kunde ha sovit i om han inte hade sovit hos mig. Nu fick istället Pysen ett "eget" rum, vilket var uppskattat - åtminstone dagtid... Våra grannar, som sov i samma hus men i ett "mindre" rum för 3 personer, var också nöjda med sin logi. Ett extra plus för att dörren på övervåningen, där vårt rum var beläget, stängde sig själv = ingen risk för nertrillad lillpys sugen på att på egen hand klättra i trappor.

Omgivningen - ja, vad ska jag skriva? Oerhört barnvänligt! Bilar enbart på parkeringsplatsen, sedan stora gräsytor, studsmatta, särskild pysselbod, leklada, massor av leksaker för alla åldrar, bordtennisbord, sandlåda... Ungarna trivdes som fiskar i vattnet - även om just pool/badmöjlighet var det enda som saknades. Dock fanns badbaljor för bebisar/mindre barn i alla duschrum som vi besökte. En "spökgrotta" i form av en ombyggd jordkällare, där det lästes sagor, shamantält med möjlighet till ayurvedamassage (hade gärna testat, men tiden räckte inte till), och så djuren, som gick fritt på området. Tre getter (Josefine hette en av dem, och hon hade ett eget litet hus, till allas stora förtjusning - de tyckte att det var MITT krypin...), ett får, några hundar, några katter... Tyvärr var inget av djuren särskilt keliga - de fick väl nog av smek och gos med tanke på alla barn som försökte klappa dem. Men LITE djurklappning blev det allt. Särskilt den ena geten ville gärna hålla oss sällskap på kvällen när vi satt på verandan och smuttade vatten respektive öl (inte jag, gillar inte alkohol i allmänhet och öl i synnerhet).

Och så maten... Tyvärr tog jag inte några bilder, men de dagar vi var i Lilla Sverigebyn bestod frukostbuffén av gröt, havregurt, müsli, cornflakes, många sorters "tillbehörsplock" (frön, nötter, torkad frukt), färsk frukt, mjukt och hårt bröd, hemlagat veganskt smör, flera sorters ostar och  mjukostar, flera sorters "påläggsröror", marmelader, juicer, smoothies, örtdrycker, örtte, vanligt te, kaffe, påläggsgrönsaker, samt alla tänkbara sorters komjölksfria mjölkalternativ. Jag hade god lust att replikera den upprörda pappan som förvånades över att det saknades komjölk ("VA! Finns det ingen mjölk!") med ett "Nej, det finns ingen KO-mjölk, men det finns havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, kokosmjöl och rismjölk, samt hemgjord choklad-havremjölk" för att få tyst på eländet. Köttisarna fick vackert äta medhavd matsäck om det veganska inte passade:-). 

Till middagen serverades buffé med två varmrätter (de dagar vi var där fanns t.ex. veggoburgare, veggoschnitzel, falaffels, färssås på menyn), kolhydratsbaserat tillbehör (pasta/potatis/potatismos), kokta grönsaker, grönsaksbuljong, sallader, hårt bröd och flera sorters "vattenbaserade" drycker, dressing, röror och någon liten söt efterrätt. Salladsutbudet var super de två första dagarna (pastasallad, potatissallad, morotssallad/rättiksallad, linssallad), men tredje dagen var det tyvärr inte lika bra. Tråkigt nog - för jag hade lätt kunnat äta BARA sallad och blivit rejält mätt. Särskilt potatissalladen, med äpple, saltgurka och purjolök var jättegod. Det enda jag skulle kunna anmärka på var att det inte fanns fler "genuina" veganrätter med baljväxter. Jag är som bekant väldigt förtjust i grytor... Och det mesta som serverades var "köttsubstitut" - som dock Pys och man föredrar. Litet aber också att middagsbuffén började serveras kl. 18. Våra barn lägger sig normalt sett kl. 19 och var lite för trötta för att ORKA äta, men det gick faktiskt över förväntan bra.

Mellan måltiderna kunde man ta kaffe, saft eller te i matsalen, som också fungerade som sällskapsrum. Där fanns massor av spel och en lekvrå, perfekt för barnen, som då kunde roa sig lite själva, så att vi vuxna fick äta färdigt i skapligt lugn och ro. Man kunde även köpa espresso, någon sötsak, samt hemgjord, egenkomponerad "Eiz", rismjölksbaserad glass, som vi provade första dagen. Pysen valde att kombinera jordgubb och mango som smak (man fick välja två smaker), Lillprinsen och granntjejen ville ha hallon, mannen tog lakrits + pekannöt, grannen K ren lakrits, grannen H choklad och han var den enda som INTE var nöjd med sin. Jag hade hoppats på att få äta upp Lillprinsens, men tji fick jag! Han klämde i sig hela barnglassen själv.

Såväl ägarinnan Renate som all personal vi träffade på var väldigt servicevilliga och vänliga. Vid incheckningen fick vi en visning av området av Renate, som presenterade stället, var alla bekvämligheter fanns och vilka aktiviteter som erbjöds om man inte hade fullt upp på egen hand. Även om några av de som arbetade i Lilla Sverigebyn inte pratade svenska, gick det bra med engelska, kroppsspråk och lite skoltyska, så vi upplevde aldrig att kommunikationen var något problem. Ett plus till för det miljötänk som genomsyrade hela Lilla Sverigebyn, med t.ex. sopsortering samt "förklaring" på ett trevligt upplysande sätt på alla rum, samt all information som fanns tillgänglig om vegansk och vegetarisk mat (på svenska, tyska och holländska) och tipsen om vad man kan besöka i trakten.

Om man ska ha något negativt att skriva, var det möjligen att vi missade att receptionen inte var öppen hela dagen, och att man därför skulle betala allt man hade köpt på "kredit" (för att slippa kontantbetalning; minsta totalbelopp för betalning med kort var 100 kr) dagen innan, samt att receptionen inte alltid var bemannad under de tider den skulle vara öppen. Det fanns heller inga "tydliga" regler om när det skulle vara tyst på kvällen (det var ganska högljutt fram till kl. 22, sedan var det dödstyst, bortsett från den natt det bodde två familjer på samma våning som oss i huset, och de satt inne och drack vin fram till midnatt, och dessutom hade en unge som envisades med att vid upprepade tillfällen gå in i fel rum, d.v.s. vårt, istället för sitt eget som låg i dörren bredvid), ordningen i självhushållningsköket (t.ex. hur ofta kylskåp städades ur, om det fanns några "help-yourself-hyllor" i skåp och kyl m.m.), men det var bara småsaker i förhållande till helheten. Samt, möjligen, att stället ligger lite "off" och det är besvärligt att ta sig dit utan bil. Våra grannar, som inte ofta äter veggo, var också helnöjda, och tänkte knappt på att det inte serverades "det de var vana vid".

Summa summarum - efter ett mycket långt inlägg - hit åker vi hemskt gärna igen om vi ska besöka Vimmerby eller trakterna däromkring! Fem veggostjärnor av fem möjliga! Helt fantastiskt att någon vågar ta steget att göra en hel anläggning veganvänlig, och visa "allmänheten" att veggo inte är något konstigt, utan fullt normalt. Att det "normal" är det onormala här, att normen är vegansk, och vill man göra annorlunda får man fixa det själva. Precis som vi veganer annars får göra:-). Stor eloge till Renate med personal - ni har verkligen lyckats!

måndag 21 juli 2014

Jeez's sojafria, allergivänliga veganost

Tittar in här ibland, funderar på att lägga upp något recept, och ångrar mig. Jag experimenterar fortfarande en hel del i köket. Lagar en del mat som blir god, en del som blir förskräcklig, och det mesta hamnar nog någonstans däremellan. Jag väljer att inte dela med mig längre, annat än i undantagsfall. Som det här. Som får bli mitt bidrag till "vegan-ost"-alternativen. Den smälter förmodligen inte alls särskilt bra, är inte alls särskilt ostigt gummiaktig i konsistensen, men smaken och skivmöjligheten är det absolut ingenting fel på. Passar hela familjen, i och med att den är glutenfri, sojafri, mjölkfri, äggfri, sockerfri, baljväxtfri, utan tillsatt fett och nötfri. Mandelmjöl kan nog ersättas av t.ex. pumpafrömjöl, ROSTAT kikärtsmjöl (eftersom mjölet här inte tillagas/upphettas, måste mjölet vara OK att äta rått) eller quinoamjöl (men inte kokosmjöl), men då blir proteinhalten lite lägre. Tänk bara på att justera vätskemängden - tror att mandelmjölet som jag använder suger upp lite mer än t.ex. quinoamjöl.

JEEZ'S SOJAFRIA, ALLERGIVÄNLIGA VEGANOST
1 msk agar-agar-pulver (finns t.ex. i asiatiska butiker eller på iHerb; flingor går nog också att använda men då behövs mer och koktiden måste öka)
3 dl vatten
½-1 msk vit risvinäger
30 g mandelmjöl (fettreducerat från Funktionell mat använder jag; suger upp en del vatten)
30 g näringsjäst
½-1 tsk currypulver
1 krm vitpeppar
1 krm natriumreducerat salt (mineralsalt; örtsalt går säkert utmärkt, men innehåller vitlök som lillprins bus inte tål)
lite mer vatten (ca ½ dl)

Koka upp agar-agar-pulver och vatten i en kastrull. Sjud under omrörning i ca 5 min eller tills det hela verkar vara upplöst. Tillsätt risvinägern. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i vätskan. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Häll upp smeten i en vattensköljd form eller bunke och låt svalna. Kyl i minst en timme innan du försiktigt välter upp "Jeez's-osten" på en tallrik och provsmakar!

Näringsvärde för dig som är intresserad av sådant: 1/10 av osten ger 26 kcal, 0.6 g fett, 3.1 g protein och 2.4 g kolhydrater (1.5 g kostfiber).