Den här goda grytan kom till andra semesterveckan på landet. Med högst begränsade möjligheter till kryddning och lite smådåliga matlagningsmöjligheter i övrigt försökte jag skapa en rätt som alla i familjen kunde äta, inklusive tandlösa minstingen som ju får eksem av en hel del livsmedel. Jag lyckades över förväntan tyckte jag själv. Även om grytan främst föll mig och lillpysen i smaken. Min stora kille ratar de flesta grytor och mannen är måttligt förtjust i sötpotatis och pumpa. Men min lillkille åt flera portioner i mosad form.
BRANDGUL CURRY MED PUMPA, SÖTPOTATIS OCH KIKÄRTER
1 tärnad butternutpumpa
1 tärnad sötpotatis
1 tärnad aubergine
1 skivad rödlök
3 cm finskivad ingefära
1 msk spiskummin
1 tsk currypulver (tyvärr hade jag bara svennevarianten)
en dutt malen kanel
4 kryddpepparkorn
1-2 dl kokosmjölk (fet)
ev vatten
Lägg allt utom kikärter och kokosmjölk i en rejäl gryta. Lägg ett lock på och låt det hela puttra på svag värme i någonttimme. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite vatten om det verkar torrt. Grytan ska bli lite mosig och sönderkokt. Blanda ner kikärter och kokosmjölk och låt sjuda ihop några minuter innan currygrytan serveras med ris eller nudlar.l
Sidor
▼
fredag 27 september 2013
söndag 22 september 2013
Plommonchokladbollar
Det här lite nyttigare alternativet till chokladbollar bjöd jag mina kollegor på i samband med att jag tackade för mig på SCB. Många av dem har tidigare av och till försökt att avhålla sig från kaffebröd till förmån för hälsosammare alternativ, som frukt och nötter. Dessutom är en av dem glutenintolerant. Givetvis hade jag "tur" med timingen när jag skulle rulla bollarna - lillpys, som hade sovit i bärsjalen försökte baxa sig ut ur den, samtidigt som BÅDA telefonerna ringde och jag var väldigt kletig om händerna... Smeten är med andra ord kladdig, så se till att du inte är ensam hemma med två småbarn och två ringande telefoner när du gör dem.
PLOMMONCHOKLADBOLLAR
200 g katrinplommon
½ dl russin
1½ dl solrosfrön
1 dl kokosflingor + lite extra att rulla bollarna i (så fastnar de inte i varandra)
1 msk kakaopulver
½ msk mesquitepulver (smakar lite kolaaktigt, kan uteslutas eller ersättas av t.ex. vaniljpulver/-socker, även om smaken inte blir densamma)
Mixa solrosfrön och kokosflingor tills de nästan blir som smör - eller åtminstone är pulvriserat. Hur väl du lyckas med detta beror på vad du har för typ av mixer/blender. Jag använde en stor Braun-mixer från 1981 och det blev något halvsmuligt smör när jag var nöjd med konsistensen. Tillsätt plommon, russin, kakao och mesquitepulver och mixa ihop det hela till en deg. Ju längre tid du mixar, desto kletigare blir det... Om det blir FÖR kletigt, så degen är helt ohanterlig kan du tillsätta lite mer kokosflingor. Blir degen för fast så att det inte går att rulla bollar av den - blanda i lite vatten. Trilla små bollar av degen, och rulla dem i kokosflingor eller någonting annat (så att de inte fastnar i varandra). Förvara i kylskåp eller frys. Borde åtminstone hålla sig i någon vecka i kylen.
PLOMMONCHOKLADBOLLAR
200 g katrinplommon
½ dl russin
1½ dl solrosfrön
1 dl kokosflingor + lite extra att rulla bollarna i (så fastnar de inte i varandra)
1 msk kakaopulver
½ msk mesquitepulver (smakar lite kolaaktigt, kan uteslutas eller ersättas av t.ex. vaniljpulver/-socker, även om smaken inte blir densamma)
Mixa solrosfrön och kokosflingor tills de nästan blir som smör - eller åtminstone är pulvriserat. Hur väl du lyckas med detta beror på vad du har för typ av mixer/blender. Jag använde en stor Braun-mixer från 1981 och det blev något halvsmuligt smör när jag var nöjd med konsistensen. Tillsätt plommon, russin, kakao och mesquitepulver och mixa ihop det hela till en deg. Ju längre tid du mixar, desto kletigare blir det... Om det blir FÖR kletigt, så degen är helt ohanterlig kan du tillsätta lite mer kokosflingor. Blir degen för fast så att det inte går att rulla bollar av den - blanda i lite vatten. Trilla små bollar av degen, och rulla dem i kokosflingor eller någonting annat (så att de inte fastnar i varandra). Förvara i kylskåp eller frys. Borde åtminstone hålla sig i någon vecka i kylen.
torsdag 19 september 2013
Sprött linsknäcke
Ännu ett recept från vistelsen hos svärföräldrarna... I form av ett mycket sprött och gott knäckebröd, som jag slängde ihop innan vi skulle till Liseberg med barnen. Dock hade vi INTE med oss knäckebrödet som matsäck - det faller sönder i sina beståndsdelar vid närmare betraktelser (nja, inte riktigt,men nästan). Jag kan tänka mig att det blir mycket mer sammanhängande om man tillsätter fiberhusk eller xanthangummi (som jag aldrig har testat men har hört mycket positivt om), men det hade jag inte tillgång till. Smaken på knäcket var det i alla fall inte något fel på, särskilt inte med Maxos hummus och hemodlad gurka på:-P.
SPRÖTT LINSKNÄCKE
1 dl små linser
2 dl vatten
1 dl pofiber
1 dl kokosmjöl (Risentas den här gången)
1 dl linfrön
3/4-1 dl pumpafrön
3 dl kokhett vatten
Koka linserna i den första vattenmängden tills de blir mjuka men inte sönderkokta (ca 30 min UTAN blötläggning innan). Tillsätt pofiber, kokosmjöl, linfrön, pumpafrön och kokhett vatten (häll inte av linserna innan). Blanda samman till en deg som håller ihop någorlunda. Tryck ut den tunt på ett bakplåtspapper. Grädda i 150-175 grader varm ugn i 75 min eller tills knäckebrödet är hyfsat torrt. Stäng av ugnen, ställ ugnsluckan på glänt (med hjälp av t.ex. en träslev) och torka knäcket under ett heldagsbesök på Liseberg. Eller tills ugnen har kallnat. Bryt sedan knäckebrödet i lagom stora bitar och förvara det torrt.
SPRÖTT LINSKNÄCKE
1 dl små linser
2 dl vatten
1 dl pofiber
1 dl kokosmjöl (Risentas den här gången)
1 dl linfrön
3/4-1 dl pumpafrön
3 dl kokhett vatten
Koka linserna i den första vattenmängden tills de blir mjuka men inte sönderkokta (ca 30 min UTAN blötläggning innan). Tillsätt pofiber, kokosmjöl, linfrön, pumpafrön och kokhett vatten (häll inte av linserna innan). Blanda samman till en deg som håller ihop någorlunda. Tryck ut den tunt på ett bakplåtspapper. Grädda i 150-175 grader varm ugn i 75 min eller tills knäckebrödet är hyfsat torrt. Stäng av ugnen, ställ ugnsluckan på glänt (med hjälp av t.ex. en träslev) och torka knäcket under ett heldagsbesök på Liseberg. Eller tills ugnen har kallnat. Bryt sedan knäckebrödet i lagom stora bitar och förvara det torrt.
söndag 15 september 2013
Vaniljbönbars av stora vita bönor
Delar av mannens semester (min med, förstås, men eftersom jag är föräldraledig på heltid är det liksom normalt att bara vara hemma hela dagarna) tillbringade vi i Göteborg. Eftersom jag inte ville ruinera min snälla svärmor köpte jag inte hem alltför många råvaror att laga mat av. Det blev dyrt nog ändå... Första kvällen gjorde jag de här goda barsen, som både jag och minstingen gillade skarpt. Någon mixer behövs inte om man använder burkbönor, de är så mjuka i sig själva. Funkar fint att bara mosa ihop med lite fingerstyrka:-). Om jag hade haft tillgång till proteinpulver hade det fått åka med i smeten, men nu hade jag tyvärr inte det. Fick duga med kokosmjöl.
VANILJBÖNBARS AV STORA VITA BÖNOR
1 tetra stora vita bönor (230 g avrunnen vikt), noggrant avspolade i kallt vatten
1 dl kokosmjöl
1 dl pofiber
5 urkärnade saftiga dadlar (inte medjool, de är för torra och måste i så fall mixas med mixer!)
1 tsk vaniljarom
2-3 dl vätska (jag använde vatten, men det blir säkert gott med soja-, mandel- eller hasselnötsmjölk istället)
Mosa ihop alla ingredienser med så mycket vätska att det blir en ganska fast deg. Forma till lagom stora bars - jag gjorde typ 10 st av den här satsen (de blev ganska stora). Förvara i kyl eller frys och var beredd på att barsen lätt faller isär. Om du vill undvika det kan du doppa dem i smält mörk choklad efter att de har fått frysa till...
VANILJBÖNBARS AV STORA VITA BÖNOR
1 tetra stora vita bönor (230 g avrunnen vikt), noggrant avspolade i kallt vatten
1 dl kokosmjöl
1 dl pofiber
5 urkärnade saftiga dadlar (inte medjool, de är för torra och måste i så fall mixas med mixer!)
1 tsk vaniljarom
2-3 dl vätska (jag använde vatten, men det blir säkert gott med soja-, mandel- eller hasselnötsmjölk istället)
Mosa ihop alla ingredienser med så mycket vätska att det blir en ganska fast deg. Forma till lagom stora bars - jag gjorde typ 10 st av den här satsen (de blev ganska stora). Förvara i kyl eller frys och var beredd på att barsen lätt faller isär. Om du vill undvika det kan du doppa dem i smält mörk choklad efter att de har fått frysa till...
fredag 13 september 2013
Mättande glutenfria dietmorotsmuffins med proteinpulver
MÄTTANDE GLUTENFRIA DIETMOROTSMUFFINS MED PROTEINPULVER
1 stor finriven morot (går bra att använda andra rivna grönsaker, t.ex. grovriven zucchini eller kålrabbi, kokt mixad blomkål fungerar också bra)
1-3 tsk chiafrön
3/4 dl pofiber eller pofiber och finmald fibrex
1 skopa risprotein (jag använder SunWarriors risprotein naturell, smakar INTE gott men funkar i bakning)
ev 1 msk kokosmjöl
½ msk fiberhusk
1 tsk bakpulver eller ½ tsk bakpulver + 1 krm bikarbonat eller 2 krm bikarbonat
valfria smaksättningar, t.ex. brödkryddor, kanel + kardemumma, kanel + citronarom/rivet citronskal, carob + steviadroppar med chokladsmak + kanel + kardemumma, vanilj + carob/kakao, vanilj + kanel + kardemumma, mandel + citron, hackade örter, soltorkade tomater, pepparkakskryddor o.s.v.
eventuell sötning, t.ex. flytande stevia, en mosad dadel, socker, agavesirap...
vatten, mandelmjölk (osötad) eller något annat vätskigt till lagom konsistens
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt morot och så mycket vatten att det blir en ganska fast smet. Forma runda kulor och lägg i bullformar. Grädda i ugnen, 175 grader med varmluft, i 15-20 min. Eller i micro, 8 minuter för hela satsen, gärna med crispfunktion om du har sådan. Låt svalna och smaska i dig direkt - de är kladdiga men goda enligt mig. Tror inte att de blir så bra att spara.
Tips: Använd mer vätska och grädda pannkakor av smeten istället. De är dock svåra att vända och blir tjocka! Eller platta ut till scones och grädda i ugnen som ovan.
onsdag 11 september 2013
Gluten- och sojafria proteinkryddknex
Ååååå, vad jobbigt det har varit att utesluta sojaprodukter ur maten! Vad sjutton ska jag äta istället för min älskade sojayoghurt och tofu? Dessutom är det soja i så väldigt mycket. Inte minst i det glutenfria utbudet av färdigbakat. Lösningen verkar vara att göra nästan allt själv från grunden, med rena basingredienser Fast med två småbarn önskar jag ofta att det fanns lite fler genvägar. Hur som helst kom jag på att jag ju kunde baka mina proteinknex utan sojaprotein, med risprotein istället. Blev faktiskt väldigt bra! Men bilden är skruttdålig...
GLUTEN- OCH SOJAFRIA PROTEINKRYDDKNEX
200 g rostat kikärtsmjöl (eller vanligt, eller teffmjöl, eller bovetemjöl, eller quinoamjöl...)
1½ dl Sunwarrior risprotein (eller något annat vegetabiliskt protein som inte innehåller soja)
1½ dl pofiber
1 dl fibrex
1 dl linfrön
½ dl chiafrön
valfri smaksättning, t.ex. kalonji, chiliflingor och timjan eller carob, mesquitepulver och vaniljarom
vatten till lagom konsistens
Blanda ihop alltsammans till en ganska lös deg. Forma små runda kulor och platta ut dem på plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen, 125 grader, 1 timme med varmluft eller lite varmare utan varmluft. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Stäng av ugnen, ställ luckan på glänt och låt eftertorka i några timmar.
GLUTEN- OCH SOJAFRIA PROTEINKRYDDKNEX
200 g rostat kikärtsmjöl (eller vanligt, eller teffmjöl, eller bovetemjöl, eller quinoamjöl...)
1½ dl Sunwarrior risprotein (eller något annat vegetabiliskt protein som inte innehåller soja)
1½ dl pofiber
1 dl fibrex
1 dl linfrön
½ dl chiafrön
valfri smaksättning, t.ex. kalonji, chiliflingor och timjan eller carob, mesquitepulver och vaniljarom
vatten till lagom konsistens
Blanda ihop alltsammans till en ganska lös deg. Forma små runda kulor och platta ut dem på plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen, 125 grader, 1 timme med varmluft eller lite varmare utan varmluft. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Stäng av ugnen, ställ luckan på glänt och låt eftertorka i några timmar.
fredag 6 september 2013
Jordnötskörv
När vi kom hem från första vändan till landet i somras kom det här receptet till lite av en slump. Jag hade tänkt laga någonting enkelt till middag, men så kom mina föräldrar på spontanbesök och jag fick en stund över när de tog hand om barnen och maken fick hänga tvätt i fred. Blev enligt den äldre pysen helt OK, för han åt två körvar (annars äter han knappt en, förutom om vi kör med halvfabrikat - då kan det slinka ner en och en halv eller tre prinskorvar). Serverades med sedvanliga tillbehör som rostad lök, senap, ketchup samt makaronisallad (som gick fortare att göra än potatissallad, och pommes fritesen var slut i affären). Receptet är bra mycket enklare än de flesta andra korvrecept, i och med att jag fuskar och bara steker körven istället för att rulla in den i folie, koka i ugnen och sedan steka. Klart på 20 min!
JORDNÖTSKÖRV
1½ dl rostade saltade jordnötter
1½-2 dl veteglutenmjöl ("seitanfix")
1 dl havregryn
½ dl rostad lök
1 tsk rökarom
1 msk japansk soja
1 msk råsocker
½ msk pepparmix (Kockens)
vatten till lagom konsistens
mjölkfritt margarin att steka i
Mixa jordnötterna ordenlligt, det gör ingenting om de blir lite smöriga. Blanda med övriga ingredienser och knåda till en formbar deg. Forma till fingertjocka korvar (enklast att först platta ut degen 1-2 cm, sedan skära i lagom breda bitar som därefter rullas lite så att de får ett lite cylindriskt utseende). Stek dem på medelstark värme i mjölkfritt margarin. Klart att servera!
JORDNÖTSKÖRV
1½ dl rostade saltade jordnötter
1½-2 dl veteglutenmjöl ("seitanfix")
1 dl havregryn
½ dl rostad lök
1 tsk rökarom
1 msk japansk soja
1 msk råsocker
½ msk pepparmix (Kockens)
vatten till lagom konsistens
mjölkfritt margarin att steka i
Mixa jordnötterna ordenlligt, det gör ingenting om de blir lite smöriga. Blanda med övriga ingredienser och knåda till en formbar deg. Forma till fingertjocka korvar (enklast att först platta ut degen 1-2 cm, sedan skära i lagom breda bitar som därefter rullas lite så att de får ett lite cylindriskt utseende). Stek dem på medelstark värme i mjölkfritt margarin. Klart att servera!
tisdag 3 september 2013
Friterad banan och ananas
Mitt första försök att fritera banan gick sådär. Gästerna uppskattade det visserligen men jag hade velat ha ett lite krispigare, frasigare skal runt frukten. Några överblivna ananasringar fick också åka med i grytan. Alla var dock eniga om att bananen var godast. Även om deghöljet inte blev perfekt får ni receptet här. Om inte annat för att ha något att utgå ifrån om ni själva vill fortsätta experimentera.
FRITETAD BANAN OCH ANANAS
2 dl vetemjöl
1/2 dl tapiokamjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
vatten
ett gäng bananer
ett gäng ananasringar
mer olja till fritering
ljus sirap och glass till servering
Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och olja och vispa samman till en tjock smet. Skala bananerna. Dela dem på mitten och sedan en gång till på längden. Dela ananasringarna på mitten. Doppa frukten i smeten. Se till att bitarna är helt täckta. Friterad några åt gången i HET olja. Låt rinna av lite innan servering. Ät sedan bums med glass och sirap - deghöljetemjuknar vid förvaring.
FRITETAD BANAN OCH ANANAS
2 dl vetemjöl
1/2 dl tapiokamjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
vatten
ett gäng bananer
ett gäng ananasringar
mer olja till fritering
ljus sirap och glass till servering
Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och olja och vispa samman till en tjock smet. Skala bananerna. Dela dem på mitten och sedan en gång till på längden. Dela ananasringarna på mitten. Doppa frukten i smeten. Se till att bitarna är helt täckta. Friterad några åt gången i HET olja. Låt rinna av lite innan servering. Ät sedan bums med glass och sirap - deghöljetemjuknar vid förvaring.