Sidor

lördag 30 mars 2013

Nyttobollar

De här små bollarna tänkte jag nästan kalla för harpluttar, för de ser ut så, fast i större format. Sedan kom jag på att detta är en veganblogg om mat, och just harpluttar låter inte så aptitligt. Så det fick bli nyttobollar istället, eftersom bollarna är proppade med nyttigheter. De påminner lite om de "bars" man kan köpa, men till skillnad från dem är dessa nöt- och glutenfria. Lillpys har nämligen eksem så jag vågar INTE äta nötter av risken för att förvärra det. Vill man proppa bollarna fulla med fler nyttigheter skulle jag rekommendera att tillsätta pumpafrön och blötlagda fikon. Då blir de förmodligen ännu godare. Smaksätt gärna med rivet skal av en obesprutad citron och/eller kanel, kardemumma, kakao och/eller chili.

NYTTOBOLLAR
8 blötlagda osvavlade (mörka) aprikoser (blötläggningen gör dem lite mer magvänliga om man ammar och bebisen har lätt för att få gasbesvär)
10 mjuka katrinplommon
½ dl hela linfrön
½ dl finmalen fibrex (ersätt med pumpafrön som mixas för raw-version)
4 färska urkärnade dadlar
½ dl hampaprotein
2 msk sojaprotein (använd hampaprotein istället för raw-version)
½ msk vaniljsocker
vatten till lagom konsistens

Mixa ihop ingredienserna med så mycket vatten att det blir en formbar deg. Rulla till små bollar, som du om du vill kan rulla i kokosflingor. Förvara kallt. Jättegoda att äta som snacks med naturell sojayoghurt till.

Uppdatering: Har gjort dessa igen, men med vissa ändringar. Ta bort dadlarna, tillsätt även kokosmjöl/kokosfiber, boveteflingor, ½ tsk krossade kardemummakärnor, lika mycket malen kanel och ta bort vaniljsockret. SUPERGOTT!

tisdag 26 mars 2013

Soja- och chiliwokade grönsaker

Ibland kan det enklaste vara det godaste. Den här woken innehåller till exempel inga komplicerade saker alls, mer än möjligen färsk chilipeppar, som vi sällan har hemma. Den kan säkert ersättas med chiliflingor, som vi typ alltid har hemma (eftersom en påse räcker i en evighet). Komplettera gärna woken med rostade cashewnötter eller jordnötter - jag äter för tillfället inget av dem, på grund av lillpysens eksem (jag vill inte riskera att det förvärras), tofu, tempeh eller något annat proteinrikt - mest "riktigt kinesiskt" blir det nog med friterad eller väldigt hårdpressad tofu. Grönsakerna kan varieras efter säsong och beroende på vad man har hemma.

SOJA- OCH CHILIWOKADE GRÖNSAKER
1 cm finhackad färsk ingefära
3 hackade vitlöksklyftor
250 g broccoli i buketter, stammen i mindre bitar
2 stora morötter i slantar
1 stor skivad rödlök
300 g skivade champinjoner
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 finhackad urkärnad röd chilifrukt
2 msk japansk soja

Woka ingefäran i några sekunder. Tillsätt vitlök, broccoli, morötter och rödlök och woka i någon minut. Blanda ner svampen och woka vidare tills grönsakerna är nästan lagom knapriga. Tillsätt minimajs, vattenkastanjer och chili och woka någon minut till. Smaka av med soja (och kanske med sesamolja också).

fredag 22 mars 2013

Pysens önsketårta på 3-årsdagen

Det här inlägget har jag varit lite tveksam till att publicera eftersom jag inte blev riktigt nöjd med tårtans utseende - men här kommer det i alla fall! På min disputationsdag och fyra månader efter att det skrevs... Till storpysens treårsdag den 24 november bakade vi tillsammans den här tårtan. Pysen fick bestämma vad han ville ha för fyllning. Redan i oktober sa han att det skulle vara mango och jordgubbar i tårtan. Sedan ville han ha chokladbottnar. Resten fick jag klura ut på egen hand. Han älskar bussar, så därför var min önskan att göra en tårta som såg ut som en buss. Dock blev det lite andra planer, eftersom lillpys (som då inte var född än) var lite småbråkig just runt födelsedagen, och gärna ville påminna oss om att det snart var dags att träffa oss. Någon vända på förlossningen p.g.a. regelbundna förvärkar som dock inte var effektiva när det gällde att öppna livmoderhalsen, därefter fortsatt smärta och mycket vila satte käppar i hjulet. Men, det blev ändå en fin tårta, och det var väldigt gott att slicka smet, tyckte somliga...

PYSENS ÖNSKETÅRTA PÅ 3-ÅRSDAGEN
Chokladbotten (funkar även som botten till rulltårta):
3½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2½ dl sojamjölk
3/4 dl rapsolja

Fyllning 1:
300 g frysta jordgubbar
8 färska, urkärnade dadlar
1 tsk vaniljsocker

Fyllning 2:
1 färsk mango i bitar
1 dl finmixade eller malda naturella cashewnötter

Garnering:
1 flaska Soyatoo spraygrädde (sojabaserad) eller 2 dl vispad "vispbar" variant av vegetabilisk grädde
200 g skållad, skalad sötmandel, finmixad eller mald
200 g florsocker
1-2 msk blåbärspuré (jag använde barnmatsvariant)
mer florsocker och blåbärspuré till glasyr om man vill dekorera mer
(jag använde digestivekex som "busshjul")

Blanda alla torra ingredienser till chokladbottnen. Tillsätt sojamjölk och rapsolja och rör ihop till en jämn smet. Bred ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, 250 grader, i 5-8 min. Vänd genast upp den på sockrat baklåtspapper och dra bort det papper kakan gräddades på. Låt kallna under bakduk. Dela i tre bottnar. Mixa fyllningarna till släta smeter. Täck botten 1 med jordgubbspuré, lägg på botten 2 och täck den med mango-cashewpuré.  Lägg botten 3 ovanpå. Spraya grädde runt kanterna och på toppen. Blanda malen mandel, florsocker och blåbärspuré till "mandelmassa". Kavla ut den i florsocker och lägg ovanpå tårtan. Det är lite trixigt, men går hyfsat om man kavlar ut massan på bakplåtspappersklädd skärbräda och sedan tippar över mandelmassetäcket på tårtan. Garnera och dekorera efter behag.

tisdag 19 mars 2013

Chilirostade rotfrukter och grönsaker

Under början av 2013 har det blivit väääääldigt mycket rotfrukter på vårt middagsbord. Minstingen har eksem och magknip, och därför undviker jag att äta "de vanligaste allergenerna" (nötter, tomater, citrusfrukter, paprika, jordgubbar, ananas) och har dragit ner rejält på "de vanligaste gasbildarna" (kål i de flesta former, lök). Rostade rotfrukter har jag nog ätit minst en gång varje vecka. Tur att jag tycker att det är väldigt gott! Och tur att lillpysen inte blir prickig av chiliflingor, för kombinationen rostade grönsaker och chiliflingor har blivit en stor favorit. Man kan givetvis använda vilka grönsaker som helst i den här rätten (gärna fänkål!), förutsatt att man (eller den som man bjuder på bröstmjölk) tål dem, vill säga...

CHILIROSTADE ROTFRUKTER OCH GRÖNSAKER
600 g kålrot i tunna stavar
1 morot i stavar
1 rödbeta i stavar
1 palsternacka i stavar
1 halverad och sedan skivad (på tvären) rödlök
½ squash, delad på tvären någon gång och sedan skivad på längden
½ tsk chiliflingor
1 tsk torkad timjan
honung eller råsocker
salt och eventuellt olja att ringla över om man gillar det

Lägg alla rotfrukter och grönsaker i en bakplåtspappersklädd eller smord långpanna. Ringla eventuellt lite olja över. Strö på lite chiliflingor, timjan och eventuellt salt, och ställ in i ugnen, 225 grader, i 45-60 min. Ringla lite honung/sirap över, eller strö på lite råsocker innan servering (med någon bönrätt för fullvärdigt protein). MUMS!

lördag 16 mars 2013

Småpotatis med örter i ugnen

Billig potatis i affären i 5-kg-påsar betydde tydligen SMÅ potatisar. Jag får skylla mig själv, för jag kollade inte märkningen ordentligt. Det framgår oftast vilken storleksklass det rör sig om. Hur som helst, små potatisar är väldigt trevliga att tillaga hela eller nästintill hela, även om de är lite jobbiga att skala. Eftersom familjen inte är så förtjust i kokt potatis, och pysen ville ha klyftpotatis, fick det bli en mellanvariant. Om du inte får tag på (eller har lust att skala femtioelva) små potatisar går det bra med stora som delas i mindre bitar. Och om du saknar någon örtkrydda - använd någon annan!

SMÅPOTATIS MED ÖRTER I UGNEN
750 g små skalade potatisar, delade på mitten (eller stora potatisar i mindre bitar)
½ dl rapsolja
½ dl vete- eller rismjöl (gör att det blir lite torrare yta på potatisarna. Går även att använda ströbröd)
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dill
½ tsk torkad salvia
salt
grovmalen svartpeppar

Lägg potatisarna i en ugnssäker form. Häll på övriga ingredienser och gojsa ihop alltsammans så att det blir väl blandat. In i ugnen, 225 grader, i 40-50 minuter eller till potatisen får lite färg och är mjuk.

Energispartips: Ställ in potatisen i kall ugn, sätt på den. Gräddningstiden blir ungefär densamma men man utnyttjar ugnsvärmen bättre. Man kan även slå av ugnsvärmen 10 min innan det är dags att äta - då utnyttjar man även eftervärmen.

tisdag 12 mars 2013

Tandoorikryddad enkel lasagne

Jag har redan publicerat recept på enkel lasagne där jag använder havregrädde istället för bechamelsås, men eftersom min stora pys åt inte mindre än fyra (!!!) portioner av nedanstående variant kan jag inte låta bli. Normalt sett är han nämligen extremt kräsen och blankvägrar att ens smaka på bönor, kål och lök. Det är till och med på den nivån att han inte accepterar att de grejerna ligger på hans tallrik. Jag tror att hemligheten ligger i att såsen mixas till färskonsistens och sedan blandas ut i lasagnen. Måste testa konceptet någon annan gång, som sås till pasta eller ris. Dessutom var pysen med och lagade maten, och allt smakar i som bekant bättre om man har fått hjälpa till själv när man är tre år gammal.

TANDOORIKRYDDAD ENKEL LASAGNE
2 dl black-eye bönor (torrvolym)
4 dl vatten
25g mjölkfritt margarin
1 gul lök, hackad
2 hackade vitkålsblad
2 hackade stjälkar blekselleri
1 msk tomatpuré
1-2 msk tandooripasta (jag använde Patak's)
vatten till lagom konsistens
örtkryddor, ca 1 msk torkade
500 g äggfria (glutenfria) lasagneplattor
750 ml havregrädde (Carlshamns "Gott i maten", går säkert att använda ris- eller sojagrädde istället)

Börja med att koka bönorna i 4 dl vatten i 45-60 min eller tills de är mjuka. Spara spadet! Fräs löken i margarinet. Tillsätt kål och selleri och fräs vidare tills grönsakerna mjuknar. Blanda ner tomatpuré, tandooripasta, bönor med spad samt mer vatten, och låt puttra ihop sig under lock i 10-15 min. Mixa till en färsig sås (tjockare än soppa i konsistensen) och smaka av med örtkryddor. Tillsätt eventuellt vatten om du tycker att såsen blir för tjock. Smörj en avlång form. Häll ett lager havregrädde i botten. Täck med lasagneplattor. Varva sedan med sås, grädde och plattor tills formen är nästan full. Översta två lagren ska vara lasagneplattor och grädde. Skjuts in i ugnen, 200 grader, i 45-60 min. Går utmärkt att frysa resterna!

fredag 8 mars 2013

Potatispaj med tofustanning och soltorkade tomater

Paj till mat är inte min grej, men mannen är väldigt förtjust i det. Paj för mig är nämligen fika. Jag skyller på att jag aldrig åt matpaj som barn, annat än i skolbespisningen. Min far var på den tiden väldigt kinesisk och vi åt nästan alltid ris eller nudlar till mat. Om det serverades potatis, hade vi ris till. Numera äter pappa paj med förtjusning och dricker minst lika mycket kaffe som mamma... Hur som helst, ibland lagar jag paj för att göra mannen glad, i synnerhet om vi har några rester i kylen som behöver ätas upp. Det hade vi idag - potatisklyftor från två olika måltider. De fick åka med som fyllning, och tofuklumpen från lördagens inköp i "kinesiska bussen" använde jag till någonting som liknade äggstanning (som jag heller aldrig varit särskilt förtjust i). Gott, tyckte man och pys. Själv mumsade jag i mig ett lass rostade rotfrukter och kastanjer istället:-).

POTATISPAJ MED TOFUSTANNING OCH SOLTORKADE TOMATER
4 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt margarin (jag använde en kombination av fast och flytande)
vatten till lagom konsistens
7½ dl tillagad potatis (jag använde ugnsstekt, men det går säkert utmärkt med kokt eller stekt istället, krydda lite mer om du använder kokt)
4-5 strimlade soltorkade tomater i olja
300 g lös tofu (går säkert att använda fast också, men tillsätt i så fall mer vätska eller mindre mjöl)
3 dl sojamjölk (osötad)
1-1½ dl sojamjöl
½ dl rostat kikärtsmjöl (eller mer sojamjöl)
svartpeppar
timjan
sojaost i bitar eller riv den (Tofutti cheddar använde jag, den är färdigskivad, därav bitarna)

Börja med att göra en pajdeg av mjöl, margarin och vatten. Tryck ut i en smord ugnssäker form och nagga den lätt. Ställ in i kylen i kanske en kvart medan ugnen värms till 200 grader. Skjuts in i ugnen i 15 min. Tärna potatisen. Lägg den i det förgräddade pajskalet tillsammans med strimlade soltorkade tomater. Mixa tofu, sojamjölk, sojamjöl, kikärtsmjöl, svartpeppar och timjan och häll detta över potatisen. Grädda i ytterligare 30 min. Lägg ost ovanpå och grädda i 15 min till. Klart att servera!

tisdag 5 mars 2013

Fänkålsgryta med paprika och tofu

Jag börjar få lite prestationsångest beträffande bloggen. Ofta ska maten fram snabbt och helst kräva ett  minimum av förberedelser. Lägg därtill en kräsen 3-åring som oftast bara äter basmaten (t.ex. potatis, ris, pasta) och då enbart i "naturell" form. Hej då, risotto, pastagrytor, risgratänger och moussaka. Ovanpå det en stressad trött småbarnsmamma och en mindre nöjd lillpys. Några större matäventyr blir det sällan tal om numera, och därför blir bloggandet lite lidande. Här kommer i alla fall ett recept på en hyfsat OK gryta som vi åt med nudlar eftersom det var vad 3-åringen ville ha. Annars passar det säkert med ris till. Eller potatis, för den delen. Lägg med fördel till finrivet skal av ½-1 obesprutad apelsin. Jag hade bara konventionella citrusfrukter hemma och de vill jag INTE använda skalet på.

FÄNKÅLSGRYTA MED PAPRIKA OCH TOFU
1 hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 rejäl hackad fänkål
2 stjälkar strimlad seller
2 skivade morötter
1 tärnad röd paprika
1 tärnad grön paprika
1 hackad tomat
2 tsk kummin
2 lagerblad
saft (och lägg till finrivet skal) av 1 liten apelsin
250 g tärnad tofu
svartpeppar

Lägg allt utom tofu och peppar i en gryta. Låt puttra under lock i kanske 30 min. Tillsätt tofu, rör om försiktigt, värm och smaka av med peppar.

lördag 2 mars 2013

Chilihet wok med färsk fänkål

Ytterligare ett gammalt recept som blivit liggande sedan januari... Då var jag ruskigt nojjig med matvaror, eftersom Neo hade ganska mycket eksem och ovanpå det rejält ont i magen. Därför rök jordgubbar, paprika, tomater, kakao, citrusfrukter, nötter (p.g.a. att dessa livsmedel kan ge eksem) och kål (vit-, röd-, blom-, bryssel-) åt jag bara i mindre mängder. Med undantag för salladskål. Det blev MYCKET rostade rotfrukter, rotfruktsgrytor och rotfruktswokar... Sedan kom jag på att jag kunde testa att äta fänkål. Och då uppfanns den här woken. Blir för övrigt utmärkt även UTAN fänkål, med mer palsternacka och vattenkastanjer - en sådan lagade jag nämligen också.

CHILIHET WOK MED FÄRSK FÄNKÅL
2 msk hackad vitlök
1 msk finhackad ingefära
1 strimlad fänkål
3 strimlade morötter
1 strimlad palsternacka
10 cm strimlad purjolök
5 strimlade salladskålsblad
1 msk risvinäger
½-1 msk japansk soja
chiliflingor efter behag (de är starka!)

Woka samtliga ingredienser till och med purjolök i några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och woka vidare tills salladskålen är mjuk. Klart att servera!