söndag 21 oktober 2012

Morotssås med apelsin och ingefära

Den här såsen passar bra att göra under vintern, när morötterna är billiga och citrusfrukterna smakar som bäst. Annars får man göra som jag, och ta genvägen via apelsinjuice. Färskpressad sådan. Det blir godast. Ingefäran ger en frisk, lite stark brytning. Jag hade inte så mycket i, eftersom jag ville ha den väldigt barnvänlig, men man kan med fördel riva i lite mer. Såsen passar bra som tillbehör, till rostade rotfrukter, veggobiffar, ris, tofu... Det mesta:-).

MOROTSSÅS MED APELSIN OCH INGEFÄRA
3 morötter i bitar
3 cm skivad färsk ingefära
1 skivad stor vitlöksklyfta
1 dl vatten
1-2 dl pressad apelsin (eller apelsinjuice)
2 krm spiskummin
1 msk torkad basilika
riven ingefära efter behag

Koka morötter, ingefära, vitlök och vatten tills morötterna blir mjuka. Häll av vattnet och plocka bort ingefäran. Mixa resten till en slät sås. Tillsätt så mycket pressad apelsin att det blir lagom konsistens på såsen. Smaka av med spiskummin, basilika och riven ingefära efter tycke och smak.

1 kommentar:

  1. Åh, det här låter supergott! Fin blogg, jag lagar morotssåsen och bokmärkar sidan :)

    SvaraRadera