Jag har aldrig varit något stort fan av potatissallad. I synnerhet inte sådan där med massa majonnäskladd - URK, säger jag bara! Vinägrett kan dock vara gott. Om den inte innehåller för mycket olja. Jag är ganska kinkig just på oljepunkten; får kväljningar av mat som känns oljig och fet. Idag åt vi den här potatissalladen till middag. Jättegott, tyckte jag. Mannen tuggade i sig sin portion, och även i pysens mage slank det ner lite potatis. Fast - våfflorna till efterrätt var förstås ÄNNU godare. Pysen klämde i sig en hel, vilket är en ENORM portion med tanke på hur mycket (eller snarare lite) han annars brukar äta.
POTATISSALLAD MED SENAP, MOROT OCH ÄPPLE 5 ganska stora kokta potatisar i bitar
1 stor fint skivad morot
1 äpple i tärningar
1 liten rödlök, fint hackad
5 cm fint hackad purjolök
1 tärnad tomat
½ dl hackad saltgurka
2 msk Fyrissenap, stark
2 msk vatten
2 msk hackad persilja
valfri mängd olja (gärna kallpressad raps-)
Blanda samman senap, vatten och olja. Rör ner övriga ingredienser, och låt gärna stå svalt och dra i några timmar innan servering. Vi hade nötbiffar (av solrosfrön, pumpafrön, jordnötter och överbliven tomatrisotto) och Rostad paprika- och blomkålssallad (1 blomkålshuvud brutet i buketter och rostat i 225 grader, ca 30 min, 4 rostade skalade paprikor i bitar, finrivet skal av ½ citron, 1 msk kapris, 1 pressad vitlöksklyfta). Gott!
Sidor
▼
måndag 25 april 2011
måndag 18 april 2011
Citrondoftande polenta-tofupudding
Jag håller på att försöka få mini-Santosha att sluta vara så bröstfixerad, d.v.s. att dra ner på amningen. Går sådär. Han tycker fortfarande att det är väldigt mysigt att snutta, särskilt nattetid. Ibland har jag trott att det beror på att han är hungrig, men det spelar ingen roll hur mycket gröt och mat vi trattar i honom innan läggdags. Han vaknar ändå flera gånger under natten och vill amma. Vuxna blir i alla fall mättare av protein än av kolhydrater, så nu tänkte jag testa om det hjälper att ge honom proteinstinn mat precis innan läggdags (för att variera barngröten...). Tofu-ostkaka gillade han senast jag gjorde det. Nu fick han den här citrondoftande polenta-tofupuddingen, och den slank väl ner. Med lite hallonsylt till. För hallonsylt, det är smaskigt, det!
Smörj en ugnssäker form med mjölkfritt margarin. Blanda ihop alla övriga ingredienser till en ganska fast smet. Bred ut den i formen och grädda i 175-200 grader, 45-60 min.
CITRONDOFTANDE POLENTA-TOFUPUDDING
1½ dl polentagröt kokt på sojamjölk (rest från senaste grötkoket, polentagröt var ingen höjdare) 200 g mosad eller smulad tofu
1½ dl sojamjölk 1 msk bovetemjöl
1 msk farinsocker 1 tsk vaniljsocker
½ tsk citronolja mjölkfritt margarin
Smörj en ugnssäker form med mjölkfritt margarin. Blanda ihop alla övriga ingredienser till en ganska fast smet. Bred ut den i formen och grädda i 175-200 grader, 45-60 min.
söndag 17 april 2011
Punschpralinglass
Idag har det varit härligt vårväder här i Uppsala! Varmt så att man kan gå i linne, och nästan i shorts, och bara njuta. Jag håller på att återhämta mig från ännu en omgång med feber och magsjuka, mår grymt illa på morgnarna (NEJ, jag är inte gravid), och lever på socker hela dagarna. Tur att det är påsk snart, och godiset billigt! Glass med godis i måste ju vara en höjdare. Mannen tyckte att den kunde ha varit lite sötare, medan jag som vanligt tyckte att den var i sötaste laget... Prova själv om du vågar - och förvissa dig om att punschpralinerna du använder är mjölkfria! Jag brukar köpa lösviktsvarianten som Karamellkungen har - de fungerar i alla fall enligt ingrediensförteckningen...
PUNSCHPRALINGLASS
1 dl hackade punschpraliner300 ml Soyatoo-grädde (tetraförpackning)
350 ml sojamjölk½ dl farinsocker
½ msk vaniljsocker2 krm arrakessens
Blanda ihop alltsammans och kör i glassmaskin. Låt stå i frysen ett tag innan servering, om du inte vill ha väldigt lös mjukglass...
PPP-mos med sojaost och svarta sesamfrön
Mina försök att få Pysen med på noterna vad gäller potatis fortsätter. Potatis- och palsternacksmos har han ratat tidigare. Dock var JAG grymt sugen på det, så jag struntade i Pysens förehavanden, och serverade det till en ratatouille, kokt blomkål, rårivna morötter och färsk gurka. Riven sojaost (cheddarsmak) och några svarta sesamfrön på toppen. Och för säkerhets skull några tärningar naturell tofu till mini-Santosha; det VET jag att han gillar. Så även denna gång. Tofun, ratatouillen och blomkålen slank ner. Morötterna spottade han ut, och gurkan rörde han inte ens. Vad han tyckte om moset? Nja, någon succé var det inte... Däremot åt han en liten portion av potatisgratängen jag gjorde tidigare till lunch. Alltid något!
PPP-MOS MED SOJAOST OCH SVARTA SESAMFRÖN
4 rejäla potatisar i bitar
2 rejäla palsternackor i bitar
½ strimlad purjolök
1-1½ dl sojamjölk
svartpeppar
riven sojaost med cheddarsmak
någon matsked svarta sesamfrön
Koka potatisen och palsternackorna mjuka i vatten. Tillsätt purjolöken mot slutet. Häll av vattnet, mosa ihop det hela och tillsätt så mycket sojamjölk att moset blir fluffigt. Smaka av med svartpeppar. Riv sojaost över vid servering och toppa med några matskedar svarta sesamfrön. Salt till de vuxna, om så önskas!
PPP-MOS MED SOJAOST OCH SVARTA SESAMFRÖN
4 rejäla potatisar i bitar
2 rejäla palsternackor i bitar
½ strimlad purjolök
1-1½ dl sojamjölk
svartpeppar
riven sojaost med cheddarsmak
någon matsked svarta sesamfrön
Koka potatisen och palsternackorna mjuka i vatten. Tillsätt purjolöken mot slutet. Häll av vattnet, mosa ihop det hela och tillsätt så mycket sojamjölk att moset blir fluffigt. Smaka av med svartpeppar. Riv sojaost över vid servering och toppa med några matskedar svarta sesamfrön. Salt till de vuxna, om så önskas!
lördag 16 april 2011
Enkel barnvänlig potatisgratäng
Potatis tillhör inte mini-Santoshas favoriter. I synnerhet inte i mosad form. Det spottar han ut. Kokt är inte heller någon höjdare. Ugnsbakad i halvor eller klyftor går möjligen, i curry är det OK och stekt från pappas tallrik är riktigt gott. Tur att hans mamma, d.v.s. jag, föredrar ris och oftast har det till maten. Hur som helst, nu hade turen kommit till att testa potatisgratäng. Sojaost gillar han, och eftersom jag hade en snutt hemma, fick den åka med. Barn, i synnerhet veganbarn, behöver extra fett, så här snålades det inte på margarin (mjölkfritt) och sojagrädde! Fast jag tycker faktiskt att vätskan i potatisgratäng måste blandas med mjölk för att det inte ska bli för stabbigt. Vuxna vill nog ha mer salt (salta efteråt, om gratängen ska serveras till små barn). Pysen åt typ två skedar, sedan ville han inte ha mer. Misstänker att jag får kämpa vidare med potatisrätterna. Om det nu är nödvändigt att äta potatis...
ENKEL BARNVÄNLIG POTATISGRATÄNG
800 g -1 kg potatis, skalad i tunna skivor½ purjolök (den gröna delen!) i fina skivor
250 ml sojagrädde (Alpro)2 dl sojamjölk (osötad)
75-100 g riven veganost (cheddarsmak gillar jag bäst)mjölkfritt margarin
Smörj en ugnsfast form med mjölkfritt margarin. Varva potatis, purjolök och riven ost i formen, så att understa lagret är potatis, översta är först potatis och sedan ost. Häll på sojagrädde och sojamjölk samt lite mjölkfritt margarin. Grädda i ugnen, 175-200 grader, i 45-60 min. Servera med sallad och någon baljväxt (sallad, biffar, bollar, röra...).
tisdag 12 april 2011
Vegansk lammcurry med linser, aubergine, blomkål och potatis
Den här curryn är en av mina favoriträtter. Ursprungsreceptet kommer från någon bok med mat från Sydostasien, och är hämtad ur avsnittet som handlar om Malaysia. Mitt "andra hemland". Jag är väldigt sällan där, men den mat jag föredrar är ganska tydligt inspirerad av det kinesisk-malaysiska och indisk-malaysiska köket. Bäst smakar curryn om man har i åtminstone några bitar veggo-lammkött (fryst form, finns hos HuaXia supermarket på Herkulesgatan i Stockholm). Den som vill kan dessutom tillsätta lite kokosmjölk för extra piff. Grönsakerna kan varieras efter smak och tillgång, men aubergine och blomkål är ett måste. Jag brukar ganska ofta tillsätta kålrot i tärningar och färska champinjoner, men hade inte i det denna gång.
Sjud alla ingredienser t.o.m. potatis i en stor kastrull tills potatisen börjar mjukna. Det gör ingenting om det blir lite sönderkokt, det är snarare en fördel! Tillsätt lammkött, tomater och tamarind utrörd i lite vatten. Låt puttra i 5 min till. Rör ner kokosmjölken. Servera med ris eller bröd.
VEGANSK LAMMCURRY MED LINSER, AUBERGINE, BLOMKÅL OCH POTATIS
2 msk curry1 hel kanelstång
5 hela kardemummakapslar2 kryddnejlikor
1 bit stjärnanisnågra curryblad
1-2 tsk spiskummingärna lite malen eller hel fänkål
2 finhackade gula lökar3 skivade morötter
5 hackade vitlöksklyftor1 tsk finhackad ingefära
2 auberginer i tärningar500 g blomkål i buketter
½-1 dl gröna eller bruna linser5 torkade tongku (shitake)-svampar i bitar
2-3 dl vatten3 potatisar i bitar
150 g veganskt lammkött i tunna skivor (kan uteslutas eller ökas beroende på ekonomi...)2 klyftade tomater eller några körsbärstomater
1 tsk tamarindpastaev. 1-2 dl kokosmjölk
Sjud alla ingredienser t.o.m. potatis i en stor kastrull tills potatisen börjar mjukna. Det gör ingenting om det blir lite sönderkokt, det är snarare en fördel! Tillsätt lammkött, tomater och tamarind utrörd i lite vatten. Låt puttra i 5 min till. Rör ner kokosmjölken. Servera med ris eller bröd.
lördag 9 april 2011
Pysens nyttiga tjockisplättar
Plättar och pannkakor har oförtjänt dåligt rykte som "onyttig" mat, tycker jag. Till och med "vanliga" icke-veganplättar är ganska nyttiga, särskilt om man lägger till en frukt och lite grönsaker istället för ett berg av lönnsirap, sylt eller socker. Min mammas plättar är helt fantastiska; bara genom att tillsätta en gnutta vaniljsocker lyfts en annars ordinär smet till nya höjder. Mini-Santosha har blivit väldigt förtjust i plättar på sistone. Jag gör dem nyttigare genom tillsats av proteinpulver och riven morot. Första gången använde jag vanligt vetemjöl, men på bilden har jag ersatt det med bovetemjöl och rismjöl för en glutenfri version. Jag har som bekant ingen plättlagg, men det går bra att steka smeten i klickar i en vanlig stekpanna.
Tips: Frys in plättarna styckevis på en bricka eller tallrik. När de är stela, lägg i påse och tina så många som önskas när det är bråttom med mat eller mellanmål.
PYSENS NYTTIGA TJOCKISPLÄTTAR
3 dl mjöl (t.ex. hälften bovetemjöl, hälften rismjöl)
½ dl Pro 92-proteinpulver (finns hos gymgrossisten eller bodystore.com; innehåller dock sötningsmedel om du är rädd för sådant)
1 stor finriven morot (eller använd någon annan finriven eller finhackad grönsak, t.ex. grönkål, majs, palsternacka...)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ev. 1 tsk kanel (pysen älskar kanel...)
4-5 dl sojamjölk (Provamel Extra använder jag)
ev. ½ dl Blutsaft (bättrar på järninnehållet)
2 msk mjölkfritt margarin + extra till stekning
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sojamjölk och ev. Blutsaft tills konsistensen är ganska tjock. Rör ner moroten och flytande mjölkfritt margarin. Låt smeten svälla i 10 min. Grädda plättar på medelvärme i smord stekpanna eller plättlagg. Servera som de är eller med lingonsylt, bärmos, fruktmos eller kanel.
fredag 8 april 2011
Fuskbullar försök #1
För många år sedan, när jag fortfarande åt fisk, gjorde jag hemlagade fiskbullar. Numera, när jag är gammal och klok och inte längre äter sådant som har ett hjärta eller kommer från något som har det (utom möjligen betor som har hjärtrotröta; en sjukdom som gör att de ruttnar inuti), tänkte jag försöka göra någonting som liknar just fiskbullar - fuskbullar. Av tofu. Det här är första försöket. För att inte göra om samma misstag två gånger skriver jag ner receptet. Provas på egen risk! De blev väl inge' vidare, om jag ska vara ärlig, alldeles för lösa. Nästa gång ökar jag stärkelsen, struntar i vattnet och använder mer kryddor! Ber om ursäkt för den taskiga bilden!
FUSKBULLAR FÖRSÖK #1
250 g naturell tofu (Alpro använde jag denna gång)½ dl tapiokastärkelse
3 blötlagda kinesiska tongku-svampar, finhackadenästan 1 dl av blötläggningsvattnet från svampen (för mycket)
1 msk smulade wakame-alger1 tsk stark senap
1 tsk torkad dill2 krm vitpeppar
Mixa ihop alltsammans. Ställ in i kylen till det är matdags. Forma små bollar med hjälp av två skedar. Ploppa ner dem direkt i sjudande i vatten, de flesta föredrar nog saltat sådant eller smaksatt med buljong. Sjud tills de flyter upp, vilket tar ca 5 min.
lördag 2 april 2011
Chocaffeglass
Den här glassen höll på att bli hur hemsk som helst. Från början hade jag tänkt att det skulle bli romrussinglass, men eftersom jag ammar, vågade jag inte ha i någon rom. Och arraksaromen luktade inte gott. Så jag tillsatte carob, smakade, och BLÄ! vad sött! I med kakaopulver, lite mer kakaopulver, bättre, men fortfarande för sött. Kaffe är ju lite beskt, så varför inte, tänkte jag, och slängde i en dutt koffeinfritt snabbkaffe. Men vad skulle jag göra med russinen som jag hade blötlagt? Tja, i med dem i glassen. Om det var någonting man kunde ha hoppat över, så var det nog just russinen, för de fyllde ingen vidare funktion. Men glassen var suverän, mycket bättre än köpt chokladglass. Tror att jag satte i mig hälften på en gång (vilket inte gjorde så mycket, en veckas magsjuka har satt sina spår på kroppen, om jag säger så).
CHOCAFFEGLASS
2½ dl sojagrädde (jag använde Alpro light)
3½ dl sojamjölk (jag använde Provamel extra)
3/4 dl brun farin
½ dl carob
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk koffeinfritt snabbkaffepulver blandat med ½ dl uppvärmt vatten
(1 dl blötlagda russin, vilket inte alls är nödvändigt att ha i)
Blanda alla ingredienser och kyl smeten. Kör i glassmaskin. Låt gärna glassen stå i frysen i någon halvtimme innan servering. Glassen kan även frysas i en bunke, men då får man ta fram och vispa upp den några gånger under infrysningen, så att den blir hyfsat jämn i konsistensen. Smakar bäst första dagen, när den fortfarande är härligt mjuk.
CHOCAFFEGLASS
2½ dl sojagrädde (jag använde Alpro light)
3½ dl sojamjölk (jag använde Provamel extra)
3/4 dl brun farin
½ dl carob
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk koffeinfritt snabbkaffepulver blandat med ½ dl uppvärmt vatten
(1 dl blötlagda russin, vilket inte alls är nödvändigt att ha i)
Blanda alla ingredienser och kyl smeten. Kör i glassmaskin. Låt gärna glassen stå i frysen i någon halvtimme innan servering. Glassen kan även frysas i en bunke, men då får man ta fram och vispa upp den några gånger under infrysningen, så att den blir hyfsat jämn i konsistensen. Smakar bäst första dagen, när den fortfarande är härligt mjuk.
fredag 1 april 2011
Latmammans skåprensningstårta
Den här tårtan är nog ganska otypisk för att vara skapad av mig. Normalt sett vill jag göra det mesta från grunden, helst använda rena råvaror eftersom det är en större utmaning än att ta genvägen via färdiga grejer. Men ibland, t.ex. efter en tuff natt med en inte så glad pys följt av en tidig morgon, är det skönt att "fuska". Den här pajen tog inte lång tid att göra, och ingen ugn behövs. Däremot en frys. Och en mikrovågsugn. Det underlättar dessutom med en bra visp om man vill fluffa till vaniljsåsen. Eller en burk soyatoo-spraygrädde att blanda ut såsen med. Hoppa INTE över soygurten i chokladsmeten; den tillför härlig syrlighet till en annars ganska söt paj.
LATMAMMANS SKÅPRENSNINGSTÅRTA
Botten:
100 g smulade digestivekex (glutenfria om du inte tål gluten)
100 g smulade bragokex (eller glutenfria "milly"-barnkex eller kolakakor)
ca ½ dl mjölkfritt flytande margarin
1½ msk mörk sirap
1 tsk malen kanel
Fyllning 1:
100 g björnbär (eller andra bär; hallon eller blåbär borde bli supergott)
2 msk socker
1 msk maizena
Fyllning 2:
1 pkt (2-2½ dl) vaniljvisp (jag använde Oatly, som dock innehåller havre; använd annars 2½ dl vaniljkräm gjord på kokmarsanpulver och sojamjölk eller sojamjölk, maizena, socker och vaniljsocker)
(ev. 250 g Soyatoo-spraygrädde för extra fluffig fyllning; minska sockret i hemgjord vaniljkräm!)
Chokladsmet:
150 g mörk blockchoklad
1 dl naturell soygurt (jag använder Carlshamns)
1½ msk neutral olja
Börja med att klä en form med plastfolie (gärna med avtagbar kant, det underlättar). Gojsa ihop ingredienserna till fyllningen med så mycket margarin att det blir en smet. Tryck ut den i formen och ställ in allt i frysen. Blanda ihop fyllning 1 i en skål och kör i mikro till en ganska slät kräm (eller gör den i kastrull på spisen). Låt svalna litegrann. Fördela krämen över kexbotten. In i frysen igen medan du vispar upp vaniljvispen eller gör vaniljkrämen. Bred ut vaniljkrämen över björnbärskrämen och ställ tillbaks tårtan i frysen. Smält chokladen (låg effekt i mikro eller över vattenbad). Låt svalna lite. Tillsätt soygurt och olja. Fördela chokladsmeten över vaniljkrämen, som bör vara åtminstone halvfryst för att det ska bli bra. En vända till i frysen behövs innan det är klart att servera - gärna i halvfryst tillstånd.
LATMAMMANS SKÅPRENSNINGSTÅRTA
Botten:
100 g smulade digestivekex (glutenfria om du inte tål gluten)
100 g smulade bragokex (eller glutenfria "milly"-barnkex eller kolakakor)
ca ½ dl mjölkfritt flytande margarin
1½ msk mörk sirap
1 tsk malen kanel
Fyllning 1:
100 g björnbär (eller andra bär; hallon eller blåbär borde bli supergott)
2 msk socker
1 msk maizena
Fyllning 2:
1 pkt (2-2½ dl) vaniljvisp (jag använde Oatly, som dock innehåller havre; använd annars 2½ dl vaniljkräm gjord på kokmarsanpulver och sojamjölk eller sojamjölk, maizena, socker och vaniljsocker)
(ev. 250 g Soyatoo-spraygrädde för extra fluffig fyllning; minska sockret i hemgjord vaniljkräm!)
Chokladsmet:
150 g mörk blockchoklad
1 dl naturell soygurt (jag använder Carlshamns)
1½ msk neutral olja
Börja med att klä en form med plastfolie (gärna med avtagbar kant, det underlättar). Gojsa ihop ingredienserna till fyllningen med så mycket margarin att det blir en smet. Tryck ut den i formen och ställ in allt i frysen. Blanda ihop fyllning 1 i en skål och kör i mikro till en ganska slät kräm (eller gör den i kastrull på spisen). Låt svalna litegrann. Fördela krämen över kexbotten. In i frysen igen medan du vispar upp vaniljvispen eller gör vaniljkrämen. Bred ut vaniljkrämen över björnbärskrämen och ställ tillbaks tårtan i frysen. Smält chokladen (låg effekt i mikro eller över vattenbad). Låt svalna lite. Tillsätt soygurt och olja. Fördela chokladsmeten över vaniljkrämen, som bör vara åtminstone halvfryst för att det ska bli bra. En vända till i frysen behövs innan det är klart att servera - gärna i halvfryst tillstånd.